ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så lyckas du planera din studietid bättre

Filip Wiltgren · 16 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Så här ser en väl planerad almanacka ut.

Så här ser en väl planerad almanacka ut. Foto: Malmöbild


Att lyckas med studierna kräver god planering.

klar

Artikellänk är kopierad

Läs mer på studentliv.se
Läs mer på studentliv.se

– Jag har så mycket att göra att jag måste planera för att få någonting gjort över huvud taget, säger Åsa Lovén som läser maskinteknik vid Lunds universitet.Det gäller att planera långsiktigt – föreläsningsschemat är en bra grund för din egen plan; dela upp vad du ska läsa varje vecka i bitar som följer föreläsningarna. Veckorna delar du sedan upp i vad du ska läsa varje dag. Planera inte dagarna för långt i förväg. Ta lite tid varje fredag åt att planera följande vecka, då kan du vara flexibel och ändå ha bra överblick över din tid.Åsa Lovén gör upp ett veckoschema för sig själv och läser från åtta till fem varje dag.– Sedan är jag ledig och kan göra annat, säger hon.När du planerar enskilda dagar så planera in 15 minuter till att röja undan vid skrivbordet, diska eller få bort andra störningsmoment innan du börjar plugga. Planera in tio minuter i slutet av dagen till att än en gång skriva ned vad du ska göra imorgon. På så sätt ställer du in dig mentalt och det blir lättare att följa planen dagen därpå.– Men det är inte alltid man orkar eller kan följa planen, säger Åsa Lovén. Då bestämmer jag att jag tar ledigt och tar igen det senare.

Planeringstips: Räkna med att det går åt skogen

Skriv ned din plan. En plan på papper är bättre än hundra i huvudet!

Planera i god tid och var inte tidsoptimist. Räkna med fördröjningar och katastrofer som stjäl din tid. Tänk på att det du ska göra kan vara svårare än du tror.

Planera in pauser, raster och inte minst vilo-dagar. Om du bränner ut dig första veckan hjälper ingen plan i världen.

Planera in belöningar. När du når ett mål så belönar du dig med något roligt. Ta inte ut belöningen i förskott – den ska sporra dig till att hålla planen.

Planera med din studiestil. Lägg mer tid på sätten du lär dig bäst på: ensam hemma, i grupp eller föreläsningsförberedelser.

Följ upp planeringen: skriv ned hur länge du jobbar och vad du hinner med så kan du planera bättre i framtiden.

Visa din plan för andra så blir du motiverad. Be dina vänner fråga hur det går – det är en belöning i sig att kunna skryta för dem om att det går framåt.

Bocka av vad du gjort på planen. När det känns tungt kan du peppa dig själv genom att se allt du redan klarat av.

Hitta en plan-kompis. Skriv planerna tillsammans och peppa varandra till att hålla era planer.

Räkna med att det går åt skogen ibland. Även de bästa planerna slår slint; se till att anpassa, komma ikapp och jobba vidare.

Ge aldrig upp!

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Wiltgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro