ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så målfarlig är den nya EM-fotbollen

Urban Brådhe · 2 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Jon Rytterbro håller med landslagskeepern Rami Shaaban om att den nya bollen wobblar mycket i luften. ”Men man ska ju rädda bollarna ändå”, tillägger han. 

Jon Rytterbro håller med landslagskeepern Rami Shaaban om att den nya bollen wobblar mycket i luften. ”Men man ska ju rädda bollarna ändå”, tillägger han. 


klar

Artikellänk är kopierad

Perfekt för den skott­glade, och för publiken. Men målvakterna kommer att sova dåligt om natten.Metro har testat den nya EM-bollen.En ”fladderboll” som ”ändrar bollbana stup i ett” – så lät bortförklaringarna efter det ukrainska långskott som for förbi en förvånad Rami Shaaban och sänkte Sverige i söndags. I går testade Metro den omdiskuterade bollen – Adidas Europass – med hjälp av spelare från Assyriska.– Den stora skillnaden är skotten från långt håll. Bollen kommer väldigt snabbt, och de sista tio meterna är bollbanan extremt oberäknelig, säger målvakten Jon Rytterbro, som köper Shaabans ursäkt från i söndags.– Absolut, det är ju inte så att han hittar på att den wobblar i luften. Men sedan ska man ju rädda bollarna ändå.Mittfältaren Dennis Östlundh dunkade iväg ett 20-tal långskott, och verkade övervägande positiv:– Visst går den fortare i luften, den slutar liksom aldrig att accelerera. Och så wobblar den mer. Den som lär sig skjuta på rätt sätt har en stor fördel med den här bollen, men jag skulle inte vilja vara målvakt.Anfallaren Xhevdet Llumnica, tvåmålsskytt i senaste segermatchen mot Örgryte, gillar bollen.– Det kommer att bli fler mål. Det är kul för publiken, säger han.När Metros reporter testade några skott mot Jon Rytterbro blev det dock inga mål alls. Men det var knappast bollens fel.

Fakta: EM-bollar vi minns

1972 Adidas Telstar

Är identisk med 1970 års World Cup fotboll. Den svart-vita designen var framtagen för att bollen skulle synas bra i svart-vit teve. Därav ­namnet Telstar – tele­visionens stjärna.

1976 Adidas Telstar

Är identisk med 1974- års World Cup fotboll.

1980 Adidas Tango

Inledde en ny era i fotbollsvärlden. Höljet bestod av 20 handsydda paneler som gjorde bollen mer motstånds­kraftig mot väta.

1984 Adidas Tango Mundial

Bollen var tillverkad i syntet för en bättre bollbana.

1988 Adidas Tango Europa

En fotboll tillverkad i syntet för en bättre bollbana och för att den skulle stå emot väta mer effektivt.

1992 Adidas Etrusco Unico

Med bollen vidareutvecklades användningen av syntetiska material. Hade bättre studsegenskaper än sina före­gångare.

1996 Questa Europa

Materialutvecklingen i bollen innebar ökad kontroll och bättre aerodynamiska egenskaper. Är den första officiella bollen med färgglad design.

2000 Terrestra Silverstream

Materialutvecklingen i Silverstream innebar ökad kontroll och snabbare bollbana.

2004 Roteiro

En revolutionerande fotboll där panelerna är sammangjutna under värmetryck i stället för hopsydda. Avsaknaden av sömmar ger en mjukare ­bollkontakt och minimerar absorbering av vatten.

2008 Adidas Europass

Bollen med ”gåshud” är den officiella matchbollen för årets EM-slutspel. För första gången består bollens ytskikt av en finkornig, knottrig struktur som kan liknas vid gåshud.

klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro