ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många Apple-miljarder hamnar i Europa – och så många jobb skapas i Sverige

Henrik Ek · 14 Jun 2018
Uppdaterad 14 Jun 2018
Krys Livia Holm hyllar de nya app-plattformarna efter företagets framgångar.

Krys Livia Holm hyllar de nya app-plattformarna efter företagets framgångar. Foto: Pixabay/Kry


App store fyller tio år och har med tiden hunnit bidra rejält till den globala IT-industrin. Bara i Sverige har Apples app-butik skapat 70 000 arbetstillfällen, enligt nya siffror från företaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Apples app-butik ”App store” kom som en frisk fläkt i juli 2008. Det var nästan ett år efter att Iphone blivit en succé och de tidiga användarna ropade efter att få fylla sina nya – låsta – supertelefoner med innehåll.

När butiken nu fyller tio år är det svårt att överskatta betydelsen av den.

Apple redovisar siffror

Det finns omkring 2,2 miljoner appar i App Store för operativsystemet IOS (enligt den senaste officiella siffran från 2017).

Dessa har tagits fram av de totalt 20 miljoner registrerade tredjepartsutvecklarna (enligt färska siffror från Apple).

Totalt besöker 500 miljoner människor butiken varje vecka.

Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook.Foto: Apple

Och enligt vad Tim Cook sa för bara någon vecka sedan under sin presentation vid Apples utvecklarkonferens är det totala värdet i pengar, som Apple betalat ut för sålda appar, över hundra miljarder dollar. Det vill säga nära 900 miljarder kronor och motsvarande BNP i länder som Ecuador, Marocko och Slovakien.

Så påverkas Sverige

Av dessa pengar hamnar 20 miljarder euro i Europa, enligt Apple (det vill säga omkring dryga 200 miljarder kronor).

Exakt hur mycket av det som går till svenska utvecklare har företaget inte rapporterat, men enligt Apple är Sverige Europas sjätte största land i ”App store-ekosystemjobb” – det vill säga arbetstillfällen som skapats till följd av App store.

Det rör sig om totalt 70 000 svenska jobb, att jämföra med hela Europa där motsvarande siffra är 1,5 miljoner arbetstillfällen sedan starten för tio år sedan.

Hyllas av svenska utvecklare

I ett uttalande pekar Apple ut flera svenska framgångsrika appar: PostNord Sweden, Lifesum, Kry och Touchgrind BMX 2.

– Tack vare samarbetet med Apple har vi som litet svenskt bolag kunnat ha globalt perspektiv från början och jag tror de tycker att vi gör ett hyggligt jobb, säger en av Lifesums grundare, Marcus Gners, i ett uttalande.

Skärmbilder från appen Lifesum.
Skärmbilder från appen Lifesum.

Livia Holm från Kry säger att App store och liknande plattformar, till exempel Google Play, varit avgörande för deras tillväxt:

– På bara två år har vi haft över 350 000 patientmöten och vi växer hela tiden. Det hade varit en omöjlighet om vi inte varit en del av plattformsekonomin. Plattformar som App store bidrar till att vi kan vara tillgängliga för väldigt många, oberoende av tid och plats.

I uppgifterna från Apple framkommer också att företaget har 334 anställda i Sverige, driver tre egna butiker och jobbar med 149 svenska leverantörer, såsom bland annat pappersbruket Iggesund. (Förpackningar till bland annat Ipad består av kartong producerat hos Iggesund i Hälsingland.)

LÄS MER
Exklusiv intervju: Apples vd om svensk innovation, AR och "fake news"
klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro