ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många är rädda att gå ut ensamma

Linnéa Borgert · 16 Dec 2016
Uppdaterad 19 Dec 2016
I Västmanland är 43 procent av kvinnorna rädda för att gå ut ensamma.

I Västmanland är 43 procent av kvinnorna rädda för att gå ut ensamma. Foto: Jessica Gow / SCANPIX


Rädslan för att gå utanför dörren själv är betydligt större för kvinnor än för män. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsoenkäten, som nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Enligt kriminologen Sven Granath handlar det om att kvinnor i större utsträckning är rädda för sexuellt våld.

klar

Artikellänk är kopierad

35 procent av de kvinnor som har svarat på Folkhälsomyndighetens enkät uppger att de är rädda för att gå ut ensamma. Motsvarande siffra för männen är 8 procent. Enligt Sven Granath, kriminolog och analytiker på polisen, handlar skillnaden till stor del om att kvinnor är rädda för en annan typ av våld än män.

– Statistiskt sett är inte risken att utsättas för våld större för kvinnor som går ut ensamma, men man känner sig ändå mer utsatt och sårbar. Det är större risk för män att bli misshandlade, men de har mindre risk för att utsättas för sexuellt våld, säger han.

Sven Granath säger att könsroller är en annan del av förklaringen.

– Männens könsroll tillåter mer att bli inblandad i våld, däremot kanske den inte tillåter rädsla. Män är så klart också rädda i situationer, men det är kanske inte någonting man vill erkänna, säger han.

Det behöver inte alltid vara negativt att bli rädd, menar Granath.

– Om man inte är rädd så tar man mer risker och råkar också ut för mer. Vi vet inte hur det hade sett ut om män hade varit lika rädda som kvinnor, säger han.

I enkäten framkommer också en stor skillnad i rädsla mellan länen. Otryggast är man i Västmanland där 28 procent, både män och kvinnor inräknade, är rädda för att gå ut ensamma. Minst rädda är man i Jämtland, där motsvarande siffra är 13 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro