ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så många bilförare saknade bilbälte

Fredrik Samuelson · 9 Dec 2018
Uppdaterad 10 Dec 2018
Ett trepunktsbälte minskar risken att skadas svårt vid en kollision med cirka 50 procent, enligt NTF.

Ett trepunktsbälte minskar risken att skadas svårt vid en kollision med cirka 50 procent, enligt NTF. Foto: Pixabay


95 procent av alla bilförare i tätorter använder bilbälte. Trots det var 39 procent av de bilförare som omkom i en olycka i fjol inte bältade, enligt trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

klar

Artikellänk är kopierad

Bältesanvändningen i tätort – 95 procent – är något lägre än vid ut- och infart till tätort, där cirka 97 procent använder bilbälte enligt Trafikverket.

Trots den relativt höga bältesanvändningen saknade 39 procent av de omkomna personbilsförarna bälte i fjol, visar trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s årliga bältesmätning.

– Cirka 20 procent av de som omkom utan bälte under 2017 gjorde det i ett nyare fordon som sannolikt hade bältespåminnare så vi måste även öka förståelsen för bältets betydelse, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Kvinnor använder oftare bilbälte än män

Bältesanvändningen bland kvinnliga förare ligger på 98 procent samtidigt som männen ligger kvar på 94 procent.

Bäst på att använda bilbälte är förarna i Hallands län, Uppsala län, Skåne län, Östergötlands län, Jönköpings län, Stockholms län, på Gotland och i Fyrbodalområdet av Västra Götalands län. Där använder 97 till 98 procent bilbälte, enligt NTF.

Jämtlands län och Norrbottens län i botten

De flesta län ligger runt riksgenomsnittet på 94 till 95 procents användning. I Jämtlands län och Norrbottens län saknar dock var tionde eller mer bilbälte.

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. På vissa håll saknar mer än var tionde bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre. Vi skulle behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd -och beteendepåverkande insatser mot i första hand manliga förare för att jämna ut sifforna, säger Marie Nordén.

pil
Så skyddar bilbältet

Ett trepunktsbälte minskar risken att skadas svårt vid en kollision med cirka 50 procent.

Ett tvåpunktsbälte är inte lika effektivt men minskar skaderisken med 20 procent.

Många bilar är utrustade med bältessträckare, som drar åt bältet och minskar onödigt slack. Trepunktsbälte i kombination med bältessträckare minskar skaderisken med cirka 55 procent.

Källa: Källa: NTF

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro