ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många blir av med körkort – för gåfylla

Johan Mårtensson · 14 Jan 2013
Uppdaterad 14 Jan 2013
Så många blir av med körkort – för gåfylla

Så många blir av med körkort – för gåfylla


klar

Artikellänk är kopierad

En sammanställning som Transportstyrelsen gjort på uppdrag av Metro visar att 582 personer runt om i landet fick sitt körkort återkallat i fjol på grund av att de varit onyktra på stan.

En klar majoritet är personer som varit så berusade att de hamnat i fyllecell, enligt Solveig Höög Persson, enhetschef på Transportstyrelsen. 

– Ofta är det folk som gått och smygsupit under många år och dolt missbruket. Men det kan också vara personer med en tillfällig problematik, säger hon. 

En gång är ingen större fara – det är efter en andra visit i fyllecellen som körkortet kan ryka. Ärendena kallas ”återkallelse på grund av opålitlighet i nykterhetshänseende” och är ett slags förebyggande insats för att man inte ska hinna köra rattfull. Polisen rapporterar till socialtjänsten, och därefter utreds det om alkoholvanorna innebär risker för att personen ska bli en rattfyllerist.

– Den som har ett missbruk och inte kan ta hand om sig själv kan bedömas vara opålitlig. Sedan ska han eller hon visa skötsamhet i minst ett år för att få tillbaka körkortet, säger Solveig Höög Persson. 

Bland fallen finns också några som förlorat körkortet på grund av att de varit påverkade av narkotika. 

– Detta är en mindre andel, men det blir allt vanligare att körkort återkallas i samband med detta, säger Solveig Höög Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro