ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många bollar kan du hålla i luften

Tomas Lundin · 12 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
När vi ska bolla för många saker samtidigt blir vi stressade och resultatet blir lidande.

När vi ska bolla för många saker samtidigt blir vi stressade och resultatet blir lidande. Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

"Hålla många bollar i luften" är inte bara en sliten jobbklyscha – utan enligt franska forskare också helt omöjligt.

Många jobb kräver att du har många saker igång, men våra hjärnor klarar egentligen bara av en per hjärnhalva, enligt den franska studien som publicerats i tidsskriften Science.– Den visar att vi max klarar två uppgifter. Får vi en tredje blir det fel, säger Fredrik Ullén, hjärnforskare vid Karolinska Institutet i Solna till Sydsvenskan.När vi gör två krävande uppgifter samtidigt delar hjärnan upp arbetet och flippar mellan halvorna utan att vi märker det. Eftersom vi inte har en tredje hjärnhalva blir allt arbete lidande om vi i stället ska hålla reda på tre processer.Det finns levande exempel på personer som kan hålla fler processer igång, till exempel flygledare eller den här tjejen, men då tror de forskare som Sydsvenskan talat med att det handlar om experter som hittar specialstrategier för att hantera informationen. – Vår uppmärksamhetsport är inte större i dag än förr. Det handlar om hur vi fördelar våra resurser, säger Fredrik Ullén till tidningen.Vår hjärna är helt enkelt inte skapt för det informationspådrag som teknikutvecklingen hela tiden eldar på och någon tredje eller fjärde hjärnhalva lär vi inte utveckla.

För att ändå på något sätt hantera informationsflödet menar forskarna att det är viktigt att träna upp vårt arbetsminne. Det fungerar som ram-minnet i en dator och låter oss hålla information aktuell under en kort tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro