ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många bostäder byggs i din stadsdel

Anders Göransson · 26 Nov 2012
Uppdaterad 26 Nov 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Så många bostäder byggs i din stadsdel
Så många bostäder byggs i din stadsdel

I torsdags beslutade stadens exploateringsnämnd om markanvisningar för byggande av drygt 1 200 lägenheter, varav det största ärendet gäller 850 nya bostadsrätter i Tunnlandet vid Brommaplan.

Därmed har cirka 4 970 bostäder markanvisats sedan årets början.

Ytterligare ett par hundra lägenheter kommer sannolikt att anvisas under sammanträdet i december, enligt borgarrådet Joakim Larsson (M), som är ordförande för exploateringsnämnden.

– Det är ett kvitto på att vi fortsätter rätt riktning, säger han.

Men det är en bra bit från markanvisning till att ett bygge verkligen blir av. Färska siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att endast 2 471 lägenheter påbörjades i kommunen under de första nio månaderna. Det kan jämföras med 3 407 påbörjade bostäder under hela fjolåret.

Enligt Joakim Larsson beror det bland annat på att ett antal stora projekt har försenats.

– Vi har anslagit 50 miljoner extra till att handleda och snabba upp projekten. Samtidigt är det ett åtagande från dem som får anvisningar att verkligen leverera. Annars riskerar de att inte få den här typen av anvisningar framöver.

Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) menar att alliansen inte förstått hur allvarlig situationen är.

– Vi befinner oss i ett krisläge. De påbörjade bostadsprojekten sjunker och har gjort det de senaste åren. Lågkonjunkturen kommer över oss och då lämnar flera byggherrar tillbaka markanvvisningar.

Hans recept är att använda de allmännyttiga bolagen.

– Nu kan man använda kommunens egna bolag till att bygga på de platser som är tänkta för bostadsproduktion, men så sker inte. Man kan inte bo i en markanvisning, som jag brukar säga.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro