ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många får gå från SJ

TT · 21 Jan 2014
Uppdaterad 21 Jan 2014
Så många får gå från SJ

Så många får gå från SJ Foto: TT


SJ varslar 400 anställda om uppsägning, enligt ett pressmeddelande från tågbolaget.

klar

Artikellänk är kopierad

SJ ska spara en miljard kronor.  Enligt ett pressmeddelande varslas 400 anställda om uppsägning. 237 får lämna administrationen, i första hand på huvudkontoret i Stockholm, men även i Göteborg, Malmö och Krylbo. Dessutom stänger SJ igen 17 resebutiker med sammanlagt 68 tillsvidareanställda.

SJ ska också koncentrera kundtjänstverksamheten till Ånge. Som en följd läggs kontaktcenter i Tranås med 95 anställda ner. Utöver de 400 varslade berörs 53 tidsbegränsade anställda inom försäljningen. Personalneddragningarna är bara en del av SJ:s omfattande sparprogram. Effekten av färre anställda väntas bli 200 miljoner kronor i lägre kostnader, enligt SJ.

Bakgrunden till besparingarna är främst den ökade konkurrensen på järnvägen. 

– Vi ser en ökad konkurrens där vi måste anpassa våra kostnader, som är för höga i förhållande till våra intäkter, säger SJ:s vd Crister Fritzson till TT.  

En annan anledning till besparingen är att kundernas beteende har förändrats de senaste åren.

– Vi säljer i dag 9 av 10 biljetter via digitala kanaler eller ombud. Samtalen till våra callcenter har gått ner med 50 procent de senaste tre åren, försäljningen i våra butiker har också gått ner 50 procent. Vi måste anpassa vår distribution till det, säger Crister Fritzson.

Den nya organisationen ska vara på plats den första maj.

– Vi börjar nu förhandla med facket. Vi kommer titta på olika paket och erbjudanden för dem som slutar. Det här är naturligtvis en väldigt jobbig period för SJ och våra anställda, säger Crister Fritzson.

I förra veckan presenterade SJ en satsning på totalt 3,5 miljarder för att modernisera snabbtågen. Båda delar ingår i SJ:s strategi, säger Fritzon.

– Det är en total plan som innehåller både stora investeringar för att stärka vår konkurrenskraft och attrahera fler kunder, och besparingar så att vi har en effektiv verksamhet, säger Crister Fritzson.

LÄS MER: MP vill ha tillbaka SJ:s monopol

Samtidigt går Miljöpartiet till angrepp mot alliansen som man håller som ansvarig.

"Detta är ett resultat av alliansens misslyckade tågpolitik. SJ har gått med vinst flera år i rad, men tvingas ändå skära ner eftersom vinsten gått till Anders Borgs kassa i stället för att återinvesteras i bolaget", säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

"Det är regeringens politik som leder till att SJ konkurreras ut på de mest lönsamma sträckorna och nu tvingas avskeda anställda", säger Stina Bergström, trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet i pressmeddelandet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro