ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många får jobb efter YH-utbildningen

Anna Åslund · 26 Feb 2018
Uppdaterad 26 Feb 2018
Det finns 230 skolor som bedriver YH-utbildningar i Sverige i dag.

Det finns 230 skolor som bedriver YH-utbildningar i Sverige i dag. Foto: Pixabay


Av dem som tog examen från yrkeshögskolan 2016 hade 92 procent av dem ett jobb sex månader senare. Enligt Jenny Sörby på Myndigheten för yrkeshögskolan är det ett kvitto på att utbildningarna verkligen matchar det behov som finns på arbetsmarknaden i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilka utbildningar som yrkeshögskolan erbjuder varje år beror på det behov som finns på Sveriges arbetsmarknad. Allt eftersom marknaden förändras startar nya utbildningar medan gamla läggs ner. En utbildning kan arrangeras av allt ifrån ett privat utbildningsföretag till kommuner och universitet.

– Det viktigaste är att de kan visa att arbetslivet har behov av kompetensen, det är det som är hela motorn för yrkeshögskolan. Tanken är att yrkeshögskolan förser arbetslivet med den kompetens som behövs, säger Jenny Sörby, kommunikationschef för Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH.

Enligt den senaste rapporten från MYH hade 80 procent av dem som tog examen från yrkeshögskolan 2016 ett jobb inom en månad. Ett halvår senare var siffran uppe i 92 procent och ett helt år efter examen hade 93 procent ett jobb.

– De goda resultaten visar att matchningen och systemet fungerar väldigt bra. Vi kan också se att hälften av alla de 93 procent som fått ett jobb har fått det på sin praktikplats. Praktiken heter ”lärande i arbete” och förkortas LIA. Den ger studenten en chans att prova på jobbet när man pluggar medan arbetsgivaren får en chans att testa om personen fungerar på arbetsplatsen.

I år genomför regeringen sin största satsning på YH-utbildningar sedan yrkeshögskolans införande 2009. Antalet platser på landets utbildningar planeras att öka med 45 procent fram till 2022. Enligt Jenny Sörby skulle det innebära att de 50 000 YH-studenter som finns registrerade idag kommer att öka till 70 000 på några år.

– Vi har haft ett högt söktryck men vi kan ändå se att det finns områden där det finns strukturella problem. Utbildningar inom teknik har alltid svårt att locka folk, så är det redan på gymnasiet. Samtidigt skriker teknikindustrin efter folk och här finns det verkligen utrymme för den som vill ha jobb.

pil
Yrkeshögskolan i Sverige

– Det finns 230 skolor som bedriver YH-utbildningar i Sverige i dag.

– Det finns ungefär 1000 utbildningar inom olika branscher att välja mellan. Utbildningarna är CSN-berättigade.

– 80 procent av dem som tog examen från en yrkeshögskola 2016 hade en månad senare fått ett jobb. Ett år senare var siffran uppe i 93 procent.

– För att en utbildning ska få finnas på en yrkeshögskola måste det finnas ett behov av den kompetensen på arbetsmarknaden. Myndigheten för Yrkeshögskolan analyserar marknaden och besluter vilka utbildningar som ska finnas.

pil
Inom vilka branscher kan du utbilda dig?

Stora utbildningsområden inom yrkeshögskolan• Data/IT• Ekonomi, administration och försäljning• Hälso- och sjukvård samt socialt arbete• Samhällsbyggnad och byggteknik• Teknik och tillverkning

Mellanstora utbildningsområden inom yrkeshögskolan• Hotell, restaurang och turism• Kultur, media och design• Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske• Transporttjänster

Små utbildningsområden inom yrkeshögskolan• Friskvård och kroppsvård• Journalistik och information• Juridik• Miljövåd och miljöskydd• Pedagogik och undervisning• Säkerhetstjänster

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro