ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många fler är vi 2021

Johan Mårtensson · 8 Nov 2012
Uppdaterad 8 Nov 2012
Malin Thornblad med barnen Leia, 2, och Ian, 6 månader (i vagnen), trivs i Lomma. Kommunen vimlar av barnfamiljer. Siffrorna i grafiken avser Region Skånes beräknade befolkningsökningar i procent fram till år 2021.

Malin Thornblad med barnen Leia, 2, och Ian, 6 månader (i vagnen), trivs i Lomma. Kommunen vimlar av barnfamiljer. Siffrorna i grafiken avser Region Skånes beräknade befolkningsökningar i procent fram till år 2021. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Utmaningar”. Drygt 100 000 fler skåningar – om bara nio år. En ny prognos från Region Skåne visar att befolkningen kommer att öka i nästan hela länet. – Det innebär stora utmaningar, säger Christina Ripa, analytiker på regionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Födslar, dödstal och flyttar förr och nu har analyserats och vägts ihop med byggprojekt de närmaste åren. Resultatet visar att Skåne kommer att ha 1 358 000 invånare år 2021. Men procentuellt är det inte de stora kommunerna som ska växa mest – utan Lomma och Staffanstorp.

– Ökningen kan vara ett mått på attraktivitet, men den har också betydelse för en kommuns ekonomi. Det blir både större skatteintäkter och kostnader med fler invånare, säger Christina Ripa. 

Enligt Anders Berngarn (M), kommunstyrelsens ordförande i Lomma, måste man förutom att bygga nya bostäder också utöka barnomsorg, skola och äldreomsorg.

– Det är hedrande och jätteroligt att många vill flytta till Lomma, men vi måste bygga ut den kommunala servicen rejält för att klara expansionstakten. Totalt skulle vi nog behöva fyra nya skolor och tre nya äldreboenden till 2021, säger han. 

Finns det inte risk att kommunen blir för exploaterad?

– Ja, efter 2021 måste ökningen avta. Man får aldrig bygga sönder ett samhälle, säger han. 

Simrishamn är den enda kommun i Skåne som kommer att minska sin folkmängd, enligt prognosen.

– Vi måste se till så att det inte infaller. Vi ska satsa på det lokala näringslivet och göra det enklare att driva företag här. Och får man till Simrishamnsbanan kan man pendla till Malmö på under en timme, säger Anders Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn.

Lommafamiljen: ”Närheten till havet lockade”

Stranden och den snabba pendlingen till större städer. Det var anledningarna till att Malin Thornblad och hennes man valde att flytta till det nybyggda kvarteret i Lomma. 

– Vi bodde i lägenhet i centrala Malmö och var sugna på hus. Närheten till havet lockade, men det var också viktigt med förbindelserna till Malmö, Lund och Helsingborg. Här kommer man ut på motorvägen direkt, säger Malin. 

Att kommunen kommer att växa kraftigt är positivt, tycker hon. 

– Med ökad inflyttning följer service och nya affärer. Det är något man kan sakna i Lomma i dag. De klädaffärer, kaféer och restauranger som finns i dag är inte direkt konkurrensutsatta, säger Malin.

Samtidigt är det viktigt att fina grönytor inte försvinner i samband med bostadsbyggandet, menar hon.

– Men än så länge har byggandet inte inkräktat på naturen. Dessutom har vi hela Alnarpsparken här intill, och den lär de ju inte bebygga.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro