ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många föräldrar räknar med att minderåriga dricker på festival

Natalie Demirian · 18 Jun 2017
Uppdaterad 19 Jun 2017
Juan-Pablo Roa är vd på IQ.

Juan-Pablo Roa är vd på IQ. Foto: TT/Fredrik Hjerling


Drygt 8 av tio tonårsföräldrar, 82 procent, tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Samtidigt tror betydligt färre att deras egna barn dricker. Det visar en undersökning från IQ.

klar

Artikellänk är kopierad

Medan 82 procent av svenska tonårsföräldrar med barn i åldrarna 13-17 tror att alkohol bland unga är vanligt på festivaler verkar många tänka ”men inte min unge”.

Undersökningen från IQ, ett dotterbolag till Systembolaget som arbetar för en smartare syn på alkohol, visar nämligen att enbart 36 procent är oroliga för att deras egna tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.

– Festivaler är väldigt förknippade med alkohol, så det förvånar mig inte att många också tror att det är vanligt. Däremot är det tänkvärt att undersökningen visar att det är en väldigt stor skillnad på vad föräldrar tror att andras barn gör och vad man tror att ens egen tonåring gör, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ, till Metro.

pil
Juan-Pablo Roas tips till oroliga föräldrar:

• Det viktigaste är att faktiskt inte köpa ut alkohol. Många tonårsföräldrar tror att ”om inte jag köper så kommer mitt barn kanske få det på annat håll”. Men de flesta tonåringar som får alkohol hemma dricker faktiskt mer.

• Jag tycker att man som förälder kan ta reda på vad som gäller på festivalen. Alla festivaler ser inte likadana ut. En stadsfestival är inte samma sak som en större musikfestival där man tältar.

• Om man är orolig och inte vill att ens tonåring ska åka på festival så får man faktiskt prata om det. Som förälder behöver man inte gå med på att släppa iväg sitt barn i yngre tonåren om man inte vill eller känner sig trygg med det.

Om undersökningen:

Norstat har på uppdrag av IQ genomfört en undersökning bland 2 927 föräldrar med hemmavarande barn mellan 13-17 år. Undersökningen genomfördes under perioden 22 mars – 10 april 2017 via en webbpanel.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro