ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så många har undvikit att visa sig i bikini

Johanna Cardell · 28 Maj 2017
Uppdaterad 29 Maj 2017
47 procent av kvinnorna uppger att de har undvikit att visa sig i badkläder medan 21 procent av männen säger att de har gjort det.

47 procent av kvinnorna uppger att de har undvikit att visa sig i badkläder medan 21 procent av männen säger att de har gjort det. Foto: Shutterstock


Var tredje person har undvikit att bära badkläder offentligt – för att de inte vill visa sin kropp, enligt en ny undersökning. Linda-Marie Nilsson, kroppsaktivist, tycker att siffrorna är ledsamma. – Men jag är inte förvånad, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

I en ny undersökning av Yougov, som är gjord på uppdrag av Metro, svarar en av tre svenskar att de har undvikit att visa sig i badkläder på grund av att de inte har velat visa sin kropp.

Bland kvinnor är det fler. 47 procent av kvinnorna uppger att de har undvikit det medan 21 procent av männen säger att de har gjort det.

– Det låter sorgligt, men realistiskt. Man skulle önska att det var annorlunda, men det är inte förvånande, säger Gustav Nilsson, legitimerad psykolog.

2012 la Linda-Marie Nilsson ut en bild på sig själv i bikini. Bilden gillades av tiotusentals personer och hon blev snabbt omskriven i flera medier världen över.

– Jag tänkte att om alla med platta magar kan lägga ut bilder så kan jag också göra det, säger Linda-Marie Nilsson.

Bilden ledde till att hon fick sitta i tv-studior, åka till London och göra intervjuer.

– Det var jättekul att få så mycket positiv respons. Jag hade aldrig fått det för min kropp tidigare. Samtidigt var det sjukt att min kropp var en nyhet, att man kan se ut så. Det var lite sorgligt. Jag fick 5000 mail då, från Asien och överallt. Sedan dess har jag fortsatt lägga ut kroppspositiva bilder. Om jag kan hjälpa andra att våga så är jag glad. Visst så får jag hatkommentarer och det finns långa trådar om mig på olika forum på nätet. Men jag bryr mig inte om det utan är glad att jag kan hjälpa fler att våga, säger hon.

Linda-Marie Nilsson.

Gustav Nilsson menar att det finns en strategi som man kan dela upp i tre delar och som man kan använda sig av om man känner att man påverkas av kroppshets och vill bli av med den.

Första delen handlar om att att kartlägga hur man själv drabbas, vad det är man undviker medan andra steget handlar om att kartlägga var tankarna kommer ifrån.

– Finns det sociala koder eller handlar det om hur medier och filmer porträtterar? Om man kartlägger det här kan det avdramatisera tankarna, man sätter det i perspektiv på att det kanske inte handlar om min kropp utan om hur vårt samhälle porträtterar våra kroppar, säger Gustav Nilsson.Det tredje steget är, enligt honom, att göra en plan för hur man kan göra saker som man annars undviker att göra.

– Det bästa tipset där är att ha med en kompis då. Det handlar om att gå emot en norm och att känna att man passar in i ett socialt sammanhang. Det kan kännas enklare om man blir peppad av en kompis om personen kan vara med och resonera och förstå varför man reagerar, förklarar Gustav Nilsson.

Linda-Marie Nilsson är en av dem som tyckt det varit jobbigt – men som nu lägger ut bilder på sig själv för att peppa andra.– Jag var väldigt utsatt i skolan, jag fick höra att jag var tjock. När jag la ut en bild på mig själv i bikini när jag var 15 år så fick jag så mycket hat. Folk la upp bilder där de satt och skrattade åt min kropp. Det är klart att man blir jätteledsen. Det blev att jag tänkte att ingen gillar mig vad ja än gör så då kan jag lika gärna strunta i andras åsikter. Jag tycker om mig själv och man får vara glad för det lilla, säger hon.

 Hur nöjd är du med din kropp?

Create your own infographics

 Har du någonsin undvikit att visa dig i badkläder på grund av att du inte velat visa din kropp?

pil
Linda–Marie Nilssons tre råd hur man kommer över kroppshets

TÄNK INTE PÅ VAD ANDRA TYCKER 

”Det är jättetråkigt att säga, men alla oroar sig för hur de själva ser ut. Det gör att folk inte bryr sig så mycket om dig och din kropp som du tror. Mitt tips är att aldrig välja bort något som gör dig glad av rädsla för vad andra ska tycka. Välj allt som är roligt. Du kommer få en mycket härligare sommar då”.

FÖLJ PERSONER SOM INSPIERAR DIG

”Även om man blir matad av samma smala kroppsideal i tv, serier, tidningar och i annonser så kan du i sociala medier själv välja vilken typ av kroppar som du vill följa. Följ folk som du själv kan identifiera dig med och bli peppad av det och avfölj alla som får dig att må dåligt”.

SÄG SNÄLLA SAKER TILL DIG SJÄLVMan måste börja lära om eftersom man har sagt dåliga saker om sig själv tidigare. Man kan kanske inte alltid tror på det man säger, men man får ljuga för sig själv tills man gör det. Har man ljugit för sig och sagt att man är ful tills man tror på det, så kan man göra det och säga att man är fantastisk också”.”Börja säg snälla saker till dig själv, till exempel ”jag tycker jag är en bra kompis, jag är snäll,  jag är duktig på mitt jobb” och fortsätt sedan med att säga bra saker om din kropp. 

pil
Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 11-15 maj 2017. Sammanlagt har 1525 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Cardell
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro