ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många män skulle använda p-piller

Emmelie Wallroth · 27 Aug 2015
Uppdaterad 12 Dec 2016

Foto: Alamy


Endast var femte man uppger att de skulle använda preventivmedel som till exempel p-piller om det fanns. Så länge man inte känner till biverkningar så förhåller man sig nog mer kritisk”, säger Suzann Larsdotter, sexolog på Rfsu.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har länge pratats om nya preventivmedel för män och Metro har tidigare rapporterat om att p-pillret för män snart kan vara här.

Nu visar en undersökning utförd av Yougov, på uppdrag av Metro, att nästan hälften av männen inte skulle använda preventivmedel som p-piller eller p-spruta om det fanns tillgängligt.

46 procent uppger att de inte skulle använda ett sådant preventivmedel, medan 21 procent uppger att de skulle göra det och 33 procent säger att de inte vet.

Suzann Larsdotter, sexolog på Rfsu, har tittat på tidigare studier kring män och preventivmedel.

– Man kan se att det finns en rädsla för biverkningar, både på kort och lång sikt, och man är rädd att det ska påverka kroppen. Det finns också en rädsla för sättet man ska administrera läkemedlet på, många vill till exempel inte använda sig av injektioner, säger Suzann Larsdotter.

►LÄS MER: Det manliga p-pillret snart här: ”Kommer revolutionera våra sexliv”

Hon påpekar att det är en viktig jämställdhetsfråga.

– Det här är ju någonting som kvinnor, ända sedan de hormonella pillren kom, har fått lov att hantera. Det finns ju för- och nackdelar med alla piller, och det skulle ju bli samma situation för män som det varit för kvinnor.

För att fler män ska bli intresserade av att ta preventivmedel tror hon att man måste informera och upplysa mer.

– Så länge som man inte känner till biverkningar eller problem så förhåller man sig nog mer kritisk.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro