ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många människors arbete skulle kunna ersättas med robotar

Björn Hedensjö · 28 Apr 2017
Uppdaterad 28 Apr 2017
46 procent av de aktiviteter som människor ägnar sig åt på svenska arbetsplatser skulle kunna automatiseras.

46 procent av de aktiviteter som människor ägnar sig åt på svenska arbetsplatser skulle kunna automatiseras. Foto: TT


Björn Hedensjö tycker att vi ska prata om elefanten i rummet – robotisering och automatisering av arbetsuppgifter.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns en elefant i rummet när det talas om jobb och framtid. Nämligen robotisering och automatisering av arbetsuppgifter – något som inte bara kommer att förändra arbetslivet i grunden, utan stöpa om hela samhället.

Det är inte är science fiction i någon avlägsen framtid vi talar om. Så kallad artificiell intelligens och maskininlärning tar just nu jättekliv. I en färsk rapport bedömer konsultfirman McKinsey att 46 procent av de aktiviteter som människor ägnar sig åt på svenska arbetsplatser skulle kunna automatiseras. Med dagens teknik alltså.

Visserligen finns en del yrken, exempelvis inom tillverkningsindustrin, som enkelt kan ersättas av robotar. Men oftast handlar det inte om att yrken försvinner. Snarare om att delar av arbetet kan skötas bättre av en maskin. För en sjuksköterska kan runt en tredjedel av arbetsuppgifterna automatiseras, enligt samma konsultfirma, och för en tandhygienist är siffran så låg som 13 procent. Med ett mer optimistisk perspektiv kan man se det som något som frigör tid till sådant vi människor gör bättre än maskiner.

Och det är fortfarande verkligen en hel del. Till exempel yrken som innebär att man leder eller utvecklar andra eller jobb som kräver kreativitet eller expertis i planering och beslutsfattande. Och där kan det handla om så skiftande arbetsuppgifter som att snickra ihop en restaurangmeny, koda mjukvara och skapa en reklamkampanj. Och mänskliga lärare kommer av allt att döma vara överlägsna maskiner under överskådlig tid.Det finns ingen anledning att ge upp hoppet – men goda skäl att ta med robotarna i karriärplaneringen.

Björn Hedensjö

Yrke: Journalist, författare och organisationskonsult

Bakgrund: Journalist som sadlat om till psykolog, chef i små och stora organisationer i många år.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro