ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många minuter av ditt liv sitter du på toaletten

Natalie Demirian · 18 Mar 2017
Uppdaterad 24 Mar 2019
Vi tillbringar en stor del av livet både på toaletten och på sömn.

Vi tillbringar en stor del av livet både på toaletten och på sömn. Foto: TT/Montage


Har du någonsin undrat hur länge du sitter på toa eller hur stor del av ditt liv du sover bort? Här är svaren på dina funderingar.

klar

Artikellänk är kopierad

Att vi tillbringar en hel del av vår korta tid i livet med att göra rätt tråkiga, men nödvändiga, saker kommer nog inte som en större överraskning. Men alla har troligtvis inte koll på hur stor del av livet som till exempel går åt toalettbesök.

Så länge sitter vi på toa

Under vårt liv tillbringar vi i snitt sex månader på toaletten. Det visar en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av badrumskoncernen Geberit Group. I samma undersökning framkommer det att nästan var tredje person sitter på toaletten längre än 20 minuter varje dag.

Det går cirka 1440 minuter på ett dygn. Om man räknar på att en månad består av 30 dygn och du tillbringar sex månader på toa så innebär det att du tillbringar 239 200 minuter av ditt liv på toaletten. Eller 4 320 timmar av ditt liv om du hellre vill se det så. Vad som helst som får dig att må bättre.

Så länge sover vi

Vi sover i snitt bort närmare en tredjedel av varje dygn, och därmed också en tredjedel av vårt liv. Det skriver 1177 Vårdguiden. Om man räknar med att ett år består av 365 dygn så sover du bort cirka 122 av dem. År 2015 var medellivslängden 84,1 år för kvinnor och 80,3 år för män enligt SCB. Om man räknar på att vi lever i 80 år så tillbringar vi alltså 26,6 av dessa år på att sova. Tur att många tycker att sova är bland det bästa som finns.

Så länge hänger vi på sociala medier

Under 2016 använde sig svenskarna av sociala medier i genomsnitt 7,1 timmar per vecka visar IIS rapport ”Svenskarna och sociala medier 2016”.  Och siffran fortsätter att öka. Räknar vi med att ett år är 52 veckor så blir det 369,2 timmar per år som vi tillbringar på Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter och alla andra sociala medier där ute. Bra och kul grej eller tidsslöseri? Det råder det helt klart delade åsikter om.

Så länge jobbar vi

Nu jobbar ju förstås inte alla svenskar 40 timmar i veckan. Men om vi räknar på en standard-jobbvecka på 40 timmar och att ett år består av 52 veckor så innebär det att vi jobbar 2 080 timmar per år. En vecka består av 168 timmar. Det innebär att vi tillbringar drygt en fjärdedel av veckan på jobbet, såvida man inte räknar med att alla också tar ut fyra veckor. Då blir siffran förstås lite lägre. Skoj.

Så länge sitter vi i bilkö

TomTom, en nederländsk tillverkare av bilnavigationssystem, släpper årligen rapporten ”Traffic Index” som mäter trafikstockningar i 390 av världens städer. Rapporten visar bland annat hur mycket kötid bilister tillbringar i trafiken. Enligt den senaste rapporten som utkom tidigare i år ligger Stockholm på plats 28 av de europeiska storstäderna med mest trängsel. Rapporten visar att Stockholmsresenären sitter fast i traffikköer cirka 33 minuter per dag. Under 2016 tillbringades i genomsnitt 126 timmar extra i trafiken på väg till och från arbetet. Detta motsvarar cirka 15 hela arbetsdagar, visar rapporten.

I Göteborg tillbringar man i genomsnitt 28 minuter extra per dag i bilkö, vilket motsvarar 13 arbetsdagar per år. I Uppsala är siffran 24 per dag i bilkö, 11 arbetsdagar per år, medan man i Malmö är i bilkö i 16 minuter per dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro