ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många oroar sig för terrordåd i Sverige

Karolina Skoglund · 23 Jan 2015
Uppdaterad 23 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

I Paris efter attacken mot Charlie Hebdo.
I Paris efter attacken mot Charlie Hebdo.Foto: TT.

Var tredje svensk, och nästan två tredjedelar av Sverigedemokraternas väljare, tror att Sverige riskerar att drabbas för ett terrorattentat.

Var tredje svensk tror, efter terrorattackerna i Paris, att även Sverige riskerar att drabbas av ett terrorattentat. Det visar en ny undersökning från TNS Sifo, som gjorts på uppdrag av SVT.

– Den uppenbara förklaringen är att det senaste terrordådet hände i Frankrike och då blir det helt andra siffror där. Trots det skulle man kunna tro med all den rapportering som varit att det skulle vara högre andelar som var mycket oroade i Sverige. Men den effekten har vi inte kunnat se, säger Toivo Sjörén, chef opinion TNS-SIFO till SVT.

Alliansens väljare är något mer oroliga än de rödgröna. Men mest oroade är Sverigedemokraternas väljare. Hela 67 procent av väljarna tror att risken är hög för ett terroristattentat.

– När det gäller Sverigedemokraterna har det förmodligen att göra med deras inställning i invandringsfrågan. Det finns inte ett lika klart samband mellan alliansen och de rödgröna. Alliansen har något större stöd hos män. Och män är också något mer oroliga för terrorattentat än kvinnor. Det kan vara en anledning till att siffrorna ser ut som de gör, säger Toivo Sjörén till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro