ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många sexpartners har svenskarna haft

Malin Hansson · 17 Mar 2016
Uppdaterad 18 Mar 2016

Foto: Alamy


Hur många har du legat med? En fråga som kanske var vanlig i tonåren. Men visst undrar vi fortfarande? Vi ställde frågan till tusen personer, och siffrorna är vitt spridda, även mellan åldrarna. Det är inget konstigt, de som är 55 i dag är lika aktiva som yngre generationer.", säger sexologen Jack Lukkerz.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack  Lukkerz, sexolog.
Jack  Lukkerz, sexolog.

Hela 13 procent av de tillfrågade säger att de har haft sex med över 30 personer, visar en ny undersökning utförd av Yougov, på uppdrag av Metro. Sexologen Jack Lukkerz är inte förvånad.

– Vi har ett mer tillåtande och öppet klimat där vi pratar kring sexualitet, ingen höjer på ögonbrynen när vi ligger med fler, säger han och tillägger:

– Vi har också en mer varierad syn på vad som är definitionen av sex i dag, många räknar ju inte bara just samlag som sex, den normen ifrågasätt.

Hur många sexpartners personerna i panelen haft är utspritt ganska jämt från en till 30. Nio procent har haft en sexpartner, att ha haft sex till tio sexpartners var det vanligaste, vilket 18 procent svarade, strax efter kommer tre till fem sexpartners.

Den senaste stora studien av sexvanor i Sverige gjordes vid Göteborg universitet för sex år sedan och de flesta låg i spannet mellan 3-12 sexpartners i ett livsperspektiv, berättar Jack Lukkerz. Men att forska kring sexualvanor är ett relativt nytt område, vilket gör det svårt att jämföra längre bak i tiden.

Det finns en bild av att vi skulle ha mer sex nu än förut, men egentligen vet vi inte för det är bara de senaste 50 åren vi mätt det Lukkerz.– , säger Jack

Med förut pratar vi inte om en generation tillbaka, utan flera. 14 procent av 55-plussarna säger nämligen att de haft över 30 sexpartners, samma siffra som personer mellan 35-54.

– Det är inget konstigt. 40-talisterna var den första generationen som växt upp i ett tillåtande klimat. De var tonåringar under 60-tal och flower power, då sexlivet blev mer öppet. 55 är ingen ålder längre. De som är 55 i dag är lika aktiva som yngre generationer, säger Jack Lukkerz.

Männen i undersökningen har haft fler sexpartners än kvinnorna. Hela 20 procent av alla killar ska ha haft sex med över 30 personer. Inte helt oväntat, menar Jack  Lukkerz,  då våra normer kring vad som är okej när det kommer till sex fortfarande är olika beroende på om du är tjejer eller kille.

– För män är det fortfarande mer socialt accepterat att ha sex med fler. Kvinnor ska vilja ha sex, men samtidigt inte ha sex med många.

►LÄS MER:  Så ofta behöver du ha sex för att vara lycklig

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro