ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många skulle överleva en zombieapokalyps

Aron Andersson · 8 Jan 2017
Uppdaterad 8 Jan 2017

Foto: Rex / TT / Montage


Zombier är populära monster i film- och tv-världen. Men hur skulle det bli om serieskaparnas mardrömsscenarion blev verklighet? Ett gäng studenter har beräknat mänsklighetens möjligheter att överleva en fullskalig zombieepidemi.

klar

Artikellänk är kopierad

Glöm svininfluensan och zikavirus. Hur skulle världen klara sig om det fanns zombier – på riktigt?

LÄS MER: Så vill partierna göra Sverige redo – för zombieapokalypsen

Vid brittiska University of Leicester har ett gäng fysik- och astronomistudenter ställt sig just den frågan, och presenterar sina fynd i universitetets tidsskrift ”Journal of Physics Special Topics”. För att komma fram till ett svar har studenterna självklart tvingats göra en hel del antaganden.

90 procents risk att smittas. Bland annat har studenterna utgått ifrån att en zombie smittar den person som attackeras, men att den inte dödar densamme. Sannolikheten att bli smittad vid möte med en zombie är 90 procent, enligt studenternas antaganden.

10 procents chans att döda zombien. I studenternas första modell kämpade mänskligheten inte emot. Men vid senare beräkningar lade studenterna till fler faktorer, så som möjlighet att döda zombier. Sannolikheten att lyckas med detta är 10 procent, vid varje enskilt möte.

Zombier överlever i ett år. I en första beräkning var zombiernas livslängd bara 20 dagar utan mat. Men i den sista uträkningen hade detta värde höjts till ett helt år.

Sprids som en epidemi. Studenterna har utgått från den så kallade SIR-modellen, som använts för att beräkna hur en mer traditionell infektion sprids i en population. De har sedan anpassat den för sina variabler.

7,5 miljarder människor på jorden. Studenterna har utgått från att det finns 7,5 miljarder människor på jorden, vilket stämmer på ett ungefär.

Förbättrade odds. Studenterna har också tagit hänsyn till att de människor som överlever med tiden blir bättre på att undvika zombier och därmed minskar den 90-procentiga risken för att smittas ju längre epidemin pågår.

Så när alla parametrar var på plats börjar beräkningen med en enda zombie den första dagen. Och hur klarar sig människorna på jorden?

Efter 100 dagar finns det 200 miljoner osmittade kvar. Antalet friska har alltså minskat drastigt på ganska kort tid, från 7,5 miljarder människor. Efter 1 000 dagar är motsvarande siffra 67 miljoner osmittade individer, skriver Forbes. Det kan verka dystert, men vid det här laget har också många zombier hunnit dö av svält, och de fortsätter att minska i antal under de nästkommande sex åren.

Glädjebeskedet i just den här kalkylen är alltså att människosläktet faktiskt skulle överleva, om än väldigt decimerat. Men så småningom skulle det börja återhämta sig igen.

LÄS MER: Se första bilderna från Lisebergs zombieskräckhus

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro