ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många sommarjobb finns i storkommunerna

Josefin Svenberg · 6 Feb 2014
Uppdaterad 10 Feb 2014

Landets tre största kommuner tillhandahåller även många sommarjobb. Metro har kollat med Stockholm, Göteborg och Malmö stad hur tillgången på sommarjobb inom kommunala verksamheter ser ut i år.

klar

Artikellänk är kopierad

STOCKHOLM: Målsättningen är minst 5 500 jobb

Stockholms stad arbetar just nu med att samla in arbetstillfällen för ungdomar födda mellan 1996 och 1998, och inte har fyllt 18 år den första juni. Ungdomarna kan sedan börja skicka in sina ansökningar i mars.

– Så det är två parallella jobb vi gör under våren. När både sommarjobbstillfällen och sommarjobbsansökningar är på plats i slutet av mars börjar ihopmatchningen, säger Lott Jansson, kommunikationschef på Stockholms stads arbetsmarknadsförvaltning.

– Vårt mål är att inom hela staden anställa 5 500 sommarjobbare och vi har goda förhoppningar om att uppnå det. Det är samma målsättning som förra året, men då överträffade vi det och kom upp i cirka 5 700 jobb, säger Lott Jansson.

Ansökan: Perioden för att söka sommarjobb i år är 5-27 mars.

Arbetsperiod: Sommarjobbsperioden är max tre veckor. Perioderna inleds vecka 24 och sträcker sig fram till och med vecka 34.

Lön: Ungdomar födda -96 får 97,50 kronor per timme, födda -97 får 86,50 kronor per timme och födda -98 får 76,50 kronor per timme, inklusive semesterersättning.

-----

GÖTEBORG: Mindre elevkullar ger något färre jobb

Alla göteborgsungdomar som går i årskurs nio kan söka sommarjobb via sin stadsdel. Norra Hisingen och Östra Göteborg har meddelat att de även välkomnar åttondeklassare att söka.

– Pengarna som vi delar ut från centralt håll räcker till totalt 1 100 sommarjobbsplatser. Sedan brukar vissa stadsdelar själva utöka antalet. Förra året hade vi cirka 1 200 sommarjobb för grundskoleelever, men elevkullarna är mindre nu, säger Lisbeth Ringdahl, arbetsmarknadschef på Göteborgs stad.

De som går första året på gymnasiet kan söka sommarjobb via Arbetsmarknadskontoret (extern länk), som i år lottar ut 1 490 jobb. Det är ett tiotal färre än i fjol.

Ansökan: Grundskoleelevernas ansökningsperiod är 1-31 mars. För gymnasieelever är ansökningstiden 1 februari-3 mars, och jobben lottas ut den 25 mars.

Arbetsperiod: Period 1 är 11 juni-4 juli och period 2 är 7-31 juli.

Lön: Ännu inte fastställt för i år. 2013 var timlönen för grundskoleelever 50 kronor plus semesterersättning, medan gymnasieeleverna fick 59,82 kronor per timme.

-----

MALMÖ: 2 500 praktikplatser att söka i år

Ungdomar i Malmö kan söka sommarpraktik via staden. För ungdomar födda -95 till -98 finns projektet Ung i sommar.

– Vi har målet 2 500 platser i år, precis som i fjol. Antalet som söker sommarpraktik har visserligen ökat mer än antalet platser som tillkommit, men vi vill att praktikplatserna ska hålla en viss kvalitet, säger Anna Binkley, tf chef på Malmö stads praktikenhet.

För elever i åldern 13 till 15 år på Malmö stads kommunala skolor finns Sommarpraktikprojektet. Metro har dock inte lyckats nå ansvariga för detta för att få information om antal platser i år. 

Ansökan: För Ung i sommar är ansökningsperioden 20 februari-20 mars.

Arbetsperiod: Praktikperioderna för Ung i sommar är 16 juni-11 juli samt 14 juli-8 augusti.

Lön: Ungdomar som är födda -98 får en praktikersättning på 49 kronor per timme, födda -97 får 51 kronor, födda -96 får 57 kronor och födda -95 får en praktikersättning på 62 kronor per timme.

LÄS ÄVEN: Fler sommarjobb att söka i år 

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro