ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många streamar film och serier illegalt – utan att veta om det

Natalie Demirian · 14 Jun 2017
Uppdaterad 14 Jun 2017
Många vet inte om att de streamar olagligt.

Många vet inte om att de streamar olagligt. Foto: IBL/Shutterstock


60 procent av svenskarna uppger att de använder filmtjänster på nätet, enligt en ny undersökning från Sifo och Com hem. Men många är osäkra på om det är lagligt eller inte att streama gratis.

klar

Artikellänk är kopierad

71 procent har använt minst en av de streamingtjänster som finns för film och tv-serier det senaste året. Undersökningen från Sifo och Com hem visar att Netflix är den absolut vanligaste tjänsten att använda, långt före Viaplay, C More och HBO Nordic.

Samtidigt uppger 14 procent att de tittat på film eller serier via någon av de största illegala gratissajterna för streaming, som Dreamfilm, Swefilmer och Popcorn time.

I de yngre åldrarna är det betydligt vanligare att streama illegalt, samtidigt som få personer över 60 år gör det.

Undersökningen visar också att det råder en stor osäkerhet kring om det är lagligt eller inte att kolla film eller serier via de illegala gratistjänsterna. Sett till samtliga svarande är det hela 50 procent som säger att de inte vet vad som gäller juridiskt för streaming av upphovsrättsskyddat material. 31 procent säger att de vet att det är olagligt, medan 19 procent tror att det är lagligt.

Undersökningen genomfördes via webbintervjuer mellan den 4–20 april 2017. Slumpmässigt utvalda e-postadresser med en jämn fördelning gällande kön, län och ålder erhölls från Com Hems kundregister. Totalt deltog 1 996 personer och intervjutiden var i genomsnitt 11 minuter.

Källa: Källa: Sifo & Com hem

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro