ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många svenskar använder mobilen när de kör bil

Filip Häggberg · 21 Apr 2017
Uppdaterad 21 Apr 2017
60 procent av svenskarna som har körkort tar upp mobilen när de kör bil.

60 procent av svenskarna som har körkort tar upp mobilen när de kör bil. Foto: Erik Nylander/TT


Prata i telefon, skriva sms och läsa nyheter. Det finns många saker som svenskarna använder mobilen till under bilkörning, visar en undersökning från Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som använder mobiltelefon när den kör bil kan dömas till penningböter om det påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt.

Men det är bara 37 procent av svenskarna som har körkort som aldrig tar upp mobilen när de kör bil, visar en undersökning från Yougov på uppdrag av Metro.

Tre procent svarar att de aldrig kör bil, medan resterande 60 procent svarar att de vid olika tillfällen plockar upp mobilen när de kör.

Se diagrammet nedan för att se hur många procent av svenskarna som gör vad.

pil
Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 12-18 april 2017 har sammanlagt 1524 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre.

Data vägdes utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska Centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen. Utöver det har det också vägts utifrån hur man röstat i senaste riksdagsval.

Källa: Källa: Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro