ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många svenskar äter frukost

carl-fredrik eriksson · 22 Sep 2016
Uppdaterad 26 Sep 2016
15 procent av befolkningen äter inte frukost före jobbet eller skolan, visar ny undersökning.

15 procent av befolkningen äter inte frukost före jobbet eller skolan, visar ny undersökning. Foto: TT


Mer än hälften av befolkningen äter frukost på morgonen, medan 15 procent väljer att avstå det som brukar kallas dagens viktigaste måltid”, enligt en ny undersökning från YouGov.

klar

Artikellänk är kopierad

För vissa är mat det sista de tänker på när de vaknar på morgonen. För andra är det en nödvändighet för att klara av dagen. 58 procent av befolkningen äter frukost innan de går till jobbet eller skolan, enligt YouGovs undersökning. Men 15 procent väljer att avstå från måltiden helt och hållet. – Jag är inte ett dugg förvånad då folk i dag har väldigt varierande kostvanor och scheman på sina måltider, säger Anki Sundin, näringsfysiolog.

►LÄS MER: Nu undersöks ungas matvanor – med hjälp av kissprov Hon menar att det inte blir ett problem så länge man kompenserar och tar igen näringen och energin vid ett senare tillfälle. – Som jag ser det så är frukost ett utmärkt tillfälle där man får kan få sig en del av den näringen som man behöver. Bara man får i sig tillräckligt med energi och näring så kan man lägga måltiderna när på dagen man vill, men frukost är ett bra tillfälle för det.Är frukost viktigare i vissa åldrar? – Barn i skolåldern ska verkligen äta frukost för att få sig tillräckligt med näring totalt sett eftersom de är mer bundna utav tider som de själva inte styr över. Det är inte alltid de får bryta upp en lektion, ta fram en smörgås och ett glas mjölk och dricka det. Om man till exempel jobbar på kontor så har man större flexibilitet för det.

►LÄS MER: Ny forskning: Frukost inte viktigaste måltiden Frukost brukar ofta kallas ”dagens viktigaste måltid” – men kanske ligger det inte så mycket sanning i det etablerade ordspråket. – Kanske har det att göra med att vi har varit ett arbetarsamhälle under många generationer. Man orkar inte gå ut och hugga ved ifall man inte ätit frukost, så det skulle kunna komma därifrån.

klar

Artikellänk är kopierad

carl-fredrik eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro