ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många svenskar har stressmage

Josefin Svenberg · 11 Nov 2013
Uppdaterad 11 Nov 2013

Sju av tio svenskar har mag- eller tarmbesvär och stress tros vara den främsta orsaken. Allra vanligast med magbesvär är det bland kvinnor, unga vuxna och storstadsbor.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Sju av tio vuxna svenskar uppger i en ny undersökning att de har haft mag- eller tarmbesvär någon gång det senaste året. Bland både kvinnor och unga vuxna (18-34 år) är andelen drabbade ännu större – hela 77 procent – och problemen är vanligare i storstäder än på mindre orter.

– Det är överraskande många och fler än vad man har sett innan. Det beror nog delvis på en reell ökning men även på att människor har blivit mer observanta på sådant här, säger Olle Haglund, medicine doktor som har tittat på undersökningen från Yougov och Baltex.

– Stress, felaktig kost och dåliga matvanor tycks vara de vanligaste orsakerna. Stressen i samhället ökar hela tiden och för att undvika besvär är det viktigt att inte stressa, säger Olle Haglund.

Bland de vanligaste problemen är besvär med gaser, diarré, sura uppstötningar, magknip, trög mage och uppsvälld mage. Undersökningen visar även att svenskarna undviker vissa kläder och sociala situationer på grund av sina mag- och tarmbesvär.

– Många har haft problem i flera år när de söker hjälp. För att minska problemen själv kan man tänka på att äta en bra kost, undvika socker och tugga maten ordentligt. ”Ta först hand om din mage, sedan kommer allt annat” är ett indiskt ordspråk som jag brukar citera, säger Olle Haglund.

Undersökningen genomfördes av marknadsundersökningsföretaget Yougov på uppdrag av hälsoföretaget Baltex. Under perioden 4–7 oktober 2013 gjordes sammanlagt 1 006 onlineintervjuer med kvinnor och män i åldern 18–74 år.LÄS MER: Sandra har haft magproblem i tio år

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro