ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många svenskar kommer att vara ensamma på julafton

Aron Andersson · 18 Dec 2015
Uppdaterad 22 Dec 2015

Foto: All Over Press


Under julhelgen är det många som samlas med vänner och familj. Men 1 av 20 svenskar uppger att de ska fira ensamma. Det är en oerhört jobbig situation”.

klar

Artikellänk är kopierad

Fem procent av svenskarna uppger att de ska fira jul ensamma, i en ny undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro. Ytterligare tre procent svarar att de inte kommer att fira jul i år eller att de aldrig firar.

– Det är en oerhört jobbig situation. Jul är förknippat med familj och lyckliga människor och gemenskap, säger Karin Alm, verksamhetschef på ideella föreningen Fenix. 

►LÄS MER: La upp plan på att fira nyår ensam på Facebook – 34 000 svarade

De har bland annat en väntjänst och arbetar för att skapa gemenskap. Många ensamma personer söker sig alltså hit. Just på julafton är verksamheten dessvärre stängd, men lokalen står öppen för de medlemmar som vill fira tillsammans. Och Karin Alm bekräftar att julen är den svåraste tiden för någon som är ensam.

– Det skapar ångest och depressioner att höra om alla andra som ska åka till släkten och ha det mysigt. Det är den absolut jobbigaste storhelgen på året, säger hon till Metro.

►LÄS MER: Ensamhet är vår tids folksjukdom

Men hon tycker inte att personer som faktiskt har någon att fira jul med bör ha dåligt samvete för det.

– Däremot tror jag att den här frivilligkraften som finns nu, i och med flyktingsituationen, så tror jag att väldigt många fått upp ögonen för de som inte har någon familj. Det finns de som faktiskt aktiverar sig genom att arbeta frivilligt på julafton i stället för att vara hemma och mysa, de är på stadsmissionen och äter julbord där. Jag önskar att många, många fler kunde lägga några timmar till på frivilligarbete, för det pågår året runt.

►LÄS MER: Anna, 35, har inga vänner: ”Det gör ont i mig”

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro