ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så många tåg kom inte i tid 2018 – här är förklaringen

Valerie Kaspersen · 18 Jan 2019
Uppdaterad 18 Jan 2019
Sommarens bränder orsakade förseningar i tågtrafiken.

Sommarens bränder orsakade förseningar i tågtrafiken. Foto: Wikimedia commons/ Erikjoha


Extremt väder och fler resenärer pekas ut som anledningar till att färre tåg kom i tid 2018 än föregående år.

klar

Artikellänk är kopierad

Under 2018 fick svenska folket uppleva en snabb växling mellan en kall vinter till en otroligt varm sommar. Solkurvor och bränder förhindrade många tåg att ta sig fram till slutstationen i tid.

– Helt klart har vi under året som bransch inte lyckats leva upp till resenärernas och godstransportköparnas förväntningar om en punktligare järnvägstrafik. Det finns många förklaringar, men inga ursäkter, säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafikledning på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Under sommaren pågick även flera renoveringsarbeten, vilket bidrog till att färre tåg kom i tid.

Totalt kom 893 850 av 997 396 tåg i tid under 2018. Det är en punktlighet på 87, 8 procent jämfört med föregående år där 90, 3 procent kom i tid. Det är alltså 2,5 procentenheter sämre än 2017. 

pil
Så beräknas punktlighet

Tågen räknas vara i tid om de kommit fram inom fem minuter efter ankomsttiden enligt tidtabellen. I statistiken för persontågen ingår också de tåg som ställts in eller tillkommit senare än klockan 00:00 dagen innan avgång. Inställda tåg räknas i statistiken som försenade tåg.

Källa: Källa: Trafikverket 

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro