ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många unga dricker för mycket

Sebastian Chaaban · 11 Nov 2013
Uppdaterad 11 Nov 2013

Tusentals har testat hur mycket de dricker på Alkoholprofilen. Nu visar siffror från sajten att många unga uppger att omgivningen är oroliga över hur mycket de dricker – samt att många råkat illa ut av drickandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT Bild/Arkiv/

På sajten Alkoholprofilen kan vem som helst snabbt göra ett test för att se hur man ligger till med alkoholkonsumtionen.

Nu har sajten sammanställt statistik från drygt 350 000 genomförda tester mellan 2009-2012.

Runt 190 000 av testen har gjorts av unga vuxna i åldern 18-25 år – och de unga dricker mycket.

Drygt 7 av tio (72 procent) av de unga männen har blivit riktigt berusade en gång eller oftare i månaden.

Bland unga kvinnor var det 6 av tio (62 procent).

– Det är en hög siffra och det är tydligt att det bland unga vuxna dricks mycket. Därtill är det många som säger att omgivningen under det senaste året har uttryck oro för deras alkoholvanor, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ, som driver Alkoholprofilen.

Nästan var tredje person (31 procent) av de unga vuxna uppger att de själva eller någon annan farit illa på grund av sitt drickande. Och hela 34 procent svarade att de haft minnesluckor varje månad eller oftare. 

Även 27 procent av de unga som gjorde testet fick en högriskprofil – att de har stora problem med drickandet. – De unga vuxna sticker ut både vad gäller konsumtionsnivåer men även negativa effekter som att de själva eller andra farit illa efter att de druckit. Jag hoppas på att de här svaren kan peka på att vikten av förebyggande arbete för att minska de skadliga effekterna för de enskilda men även minska kostnaderna för samhället, säger Magnus Jägerskog.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro