ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många väljer bort storstaden på grund av bostadskrisen

Natalie Demirian · 24 Feb 2017
Uppdaterad 24 Feb 2017
En av fyra funderar på att lämna storstaden på grund av bostadskrisen.

En av fyra funderar på att lämna storstaden på grund av bostadskrisen. Foto: TT/Montage


16 procent av svenskarna undviker av flytta till en storstad på grund av bostadskrisen. Det visar en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

23 procent, cirka en av fyra, av alla svenskar uppger att de funderar på att lämna storstaden de bor i på grund av att det inte finns tillräckligt med bostäder. Samtidigt framkommer det i undersökningen från Yougov att 16 procent av svenskarna undviker att flytta till en storstad på grund av bostadskrisen.

– Det är inte oväntat att den ansträngda bostadssituationen, inte minst i storstäderna, avspeglar sig på det här sättet. Vi har haft en mycket snabb befolkningstillväxt sedan 2006 medan vi samtidigt har haft ett otillräckligt bostadsbyggande. Byggandet minskade efter 2006 och det är inte förrän de senaste åren som det har satt fart igen, säger Hans-Åke Palmgren, nationalekonom på Boverket.

Av de i åldrarna 18-34 är siffran högre, där är det 38 procent av storstadsborna som uppger att bostadskrisen har fått dem att fundera över att flytta.

– Vi har haft en snabb ökning av bostadspriserna med låga räntor som ger möjlighet till att priserna drivs upp. Samtidigt har vi också infört bolånetak och amorteringskrav. Det innebär att de som inte är inne i bostadsmarknaden, särskilt unga och låginkomsttagare, har svårt att kunna etablera sig. Det gäller i synnerhet i Stockholm och i Göteborg. Det är stora prisskillnader mellan de tre storstäderna. Malmö har till exempel mycket lägre prisnivåer på bostadsrätterna.

pil
Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 17-20 februari 2017. Sammanlagt har 1521 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år om att flytta till storstaden och 567 intervjuer om att flytta från storstaden. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Källa: Yougov

Källa: Källa: Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro