ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många var onyktra på årets festivaler

Josefin Svenberg · 1 Okt 2012
Uppdaterad 1 Okt 2012
Så många var onyktra  på årets festivaler Siffrorna visar hur många av dem som var med i undersökningen som hade över 1 promille i blodet. 

Så många var onyktra på årets festivaler Siffrorna visar hur många av dem som var med i undersökningen som hade över 1 promille i blodet.  Foto: Blow


En festival kan vara rena fylleslag­et – men hur berusade är egentligen besökarna? Alkoholmätartest från tusentals onyktra människor på sju av årets festivaler visar att medelpromillen är 1,16.

klar

Artikellänk är kopierad

Metallsvenskan i Örebro var det evenemang som onyktra besökare hade högst promillehalt på i år – medan den var lägst på bilträffen Power Meet i Västerås, enligt alkoholmätartjänsten Bloows statistik från sju evenemang runt om i landet.

– Vi tror att vi kan påverka folk att festa smartare. Tanken är att man med mer information ska kunna ta klokare beslut. Idén föddes när jag själv var på festival för några år sedan och var lite osäker på om jag kunde köra hem eller inte, säger John Hedén, som tillsammans med Jens Mortensen står bakom Bloow.

Förutom att de tusentals festivalbesökarna har fått veta sin egen promillehalt, har de även fått information om hur olika promillenivåer påverkar beteendet.

– Och sedan har vi med vatten också. Man ska tänka på att det naturligtvis finns många nyktra människor på festivalerna också, men de vill ju naturligtvis inte betala för att få blåsa. Om det hade varit en gratistjänst – som vi hoppas att det kan bli nästa år om till exempel kommunerna blir våra uppdragsgivare – hade man nog fått in folk med mindre promille också, säger Jens Mortensen.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro