ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många vill att monarkin ska avskaffas

Niklas Sandberg · 18 Nov 2015
Uppdaterad 25 Nov 2015
Lars Ericson Wolke, professor i historia på Försvarshögskolan, förklarar varför vissa vill avskaffa monarkin.

Lars Ericson Wolke, professor i historia på Försvarshögskolan, förklarar varför vissa vill avskaffa monarkin. Foto: TT


Enligt en undersökning från Yougov vill 17 procent av svenskarna att monarkin ska avskaffas och 34 procent anser att det är en förlegad tradition. Sammanlagt har alltså 51 procent inget större intresse för monarkin.

klar

Artikellänk är kopierad

En undersökning utförd av Yougov visar på att 17 procent av svenskarna tycker att monarkin bör avskaffas och att 34 procent anser att monarkin är en förlegad tradition men att frågan inte är särskilt viktig för dem. Detta innebär att totalt 51 procent inte har något större intresse för monarkin.

Bland annat anser vissa att monarkin är odemokratisk, att det kostar för mycket pengar och att kungahuset inte är särskilt representativt för Sverige.

►LÄS MER: Ja till monarkin – men låt Vickan ta över

– För många republikaner är monarkin en institution som inte passar in i ett modernt, demokratiskt samhälle där folket i val väljer sina politiska företrädare, säger Lars Ericson Wolke, professor i historia på Försvarshögskolan om varför intresset för monarkin har sjunkit.

Rent historiskt sett har förtroendet för monarkin gått upp och ner. Enligt Lars Ericson Wolke är det när monarkin tagit ställning i politiska frågor som förtroendet har minskat.

– I äldre tid, 1500- till 1800-tal hyste man ofta en vördnad för monarkin som institution, medan samtidigt monarken själv kunde vara omtvistad på grund av politiska ställningstaganden. Ju mindre monarken har lagt sig i politiska frågor, desto mindre kritik har riktats mot monarkin som institution, säger Lars Ericson Wolke.

►LÄS MER: Historisk motion om att avskaffa monarkin: "En kvarleva"

Huruvida Sverige kommer att överge monarkin och istället bli en republik i framtiden är, enligt honom, inte en omöjlighet men inte något som verkar särskilt troligt den närmaste tiden.

– Visst kan man tänka sig ett framtidsscenario där Sverige övergår till republik. Men så läge opinionen för republik är relativt begränsad känns det inte så sannolikt, eftersom ingen politisk majoritet i riksdagen skulle väcka en fråga som man förmodligen inte skulle vinna utan bara förlora på.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro