ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så många vill ha rökförbud på uteserveringar

Filip Häggberg · 20 Apr 2017
Uppdaterad 20 Apr 2017
Många svenskar vill också se ett rökförbud på lekplatser och busshållplatser.

Många svenskar vill också se ett rökförbud på lekplatser och busshållplatser. Foto: Hasse Holmberg/TT


En majoritet av svenskarna tycker inte att man ska få röka på uteserveringar, visar en undersökning från Yougov. Nästan 80 procent vill också ha rökförbud på lekplatser.

klar

Artikellänk är kopierad

65 procent. Så många av svenskarna instämmer med påståendet att det borde införas rökförbud på uteserveringar, visar en undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro. Tre fjärdedelar av dem är själva inte rökare, enligt undersökningen.

19 procent av svenskarna håller inte med och tycker inte att ett rökförbud ska införas på uteserveringar. Av dem är fler än hälften själva rökare.

Det är inte bara på uteserveringar som många svenskar vill se ett rökförbud. På lekplatser vill 77 procent att det ska vara rökfritt och på busshållplatser ligger siffran på 63 procent.

Knappt var tionde svensk tycker att det ska vara tillåtet att röka utomhus var man än befinner sig.

pil
Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 12-18 april 2017 har sammanlagt 1524 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre.

Data vägdes utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska Centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen. Utöver det har det också vägts utifrån hur man röstat i senaste riksdagsval.

Källa: Källa: Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro