ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mår de svenska storföretagen i dag

Johanna Engman · 1 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sony Ericsson var sist ut, Volvo gjorde det i veckan. Allt fler varslar personal. Metro tar tempen på svenska företag.– Vi ser generellt en avmattning. Lågkonjunkturen slår nästan blint i hela ekonomin, säger Göran Grahn, ekonom på Svenskt Nä­ringsliv.Konjunkturinstitutet tar varslen med ro.– Det är ingen dramatik. Varslen beror på att efterfrågan vikit snabbare än tänkt, och det är klart att finanskrisen spelar in, men det är inte speciellt oroande för Sverige, säger Göran Zettergren, enhetschef på Konjunkturinstitutet.Just nu är det inte många företag som det går direkt bra för. Göran Grahn säger att man får leta ordentligt för att hitta något. Företagen går antingen nedåt eller står lite still.– Konsumtionsvaruindu­s­trierna går dåligt, detaljhandelsföretagen går svagt. Sällanköpsvaror som platt-tv och bilar går dåligt, det är sådant man slutar köpa direkt, säger Göran Grahn.Livsmedel och kläder tillhör de kategorier som man inte drar in på i första taget.

Experten: ”Stålproducenter klarar sig bäst”

Sony Ericsson:Varslar 2 000 globalt, varav cirka 700 i Sverige.– Företaget tillhör gruppen sällanköpsvaror, säger Göran Grahn på Svenskt Näringsliv.

H & M:– Borde vara ett företag som klarar sig lite bättre. Tillhör gruppen varor som man inte skär ner på först (som livsmedel).

Telia Sonera:Har förhandlingar med facket om omställ­ningsavtal men varslar inte.– Tillhör ändå sällanköpsvaror då de följer mobilföretagen.

Sandvik:– De är stålproducenter och det är de som klarar sig bäst just nu.Volvo Personvagnar: Varslar 1 900.– Bilar är inget man köper ofta – sällanköpsvaror.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Engman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro