ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så märks klimatförändringarna hos dig: "Kommer stå till knäna i vatten"

Joel Linde · 28 Jul 2015
Uppdaterad 29 Jul 2015
Torka, översvämningar och pollen kommer vi se mer av i Sverige.

Torka, översvämningar och pollen kommer vi se mer av i Sverige. Foto: TT


Beräkningar säger att havsnivån kan stiga med hela sju meter inom några hundra år, men även under din livstid kommer konsekvenserna av stigande temperaturer att bli påtagliga, även här i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Även om det är svårt att se just denna sommar så pågår en global uppvärmning som kommer innebära konsekvenser för oss alla. Det här är några exempel på hur du kommer märka av uppvärmningen i Sverige under de närmaste årtiondena.

– Under de närmaste årtiondena stiger vattnet litegrann, men en liten siffra blir till slut ett stort tal, det vill säga att i slutet av århundradet blir det märkbart högre vattennivå, i alla fall i södra Sverige, säger Weine Josefsson, meteorolog och klimatolog på SMHI.

Nederbörden beräknas också tillta, vilket kommer bli problematiskt i Sverige som inte är uppbyggt för att klara stora mängder regn.

– Vi ser redan nu tendenser till ökad nederbörd och kraftiga skyfall. Det kan leda till översvämningar, som leder till att försäkringsbolagen får högre utgifter, som gör att kunderna också får högre utgifter. Bosätter man sig på nedre botten kanske man har svårt att få försäkring på boendet framöver, säger han.

Svenskars klimatavtryck ökar – kött är värsta boven

I Stockholm separeras Mälarens vatten från Saltsjön vid Slussen mellan Gamla stan och Södermalm. Just nu står Mälaren i snitt 30 centimeter högre än Saltsjön, men enligt beräkningar kan havsnivån stiga med upp till en meter på hundra år.

– Om det kommer ett rejält regn över Mälardalen kommer det inte kunna rinna ut och då stiger det i omkringliggande städer som kommer stå upp till knäna i vatten. Man kan öppna upp slussen så att Mälaren blir en vik till Östersjön, men då tappar man dricksvatten.

Gotland och Öland får välja mellan turism och jordbruk

– Våra hus är byggda för kylan, så när det blir varmt blir det för varmt i våra hus. Det måste vi anpassa oss till, det blir nog fler och fler som installerar kylanläggningar.

Torka har inte varit något överhängande problem i Sverige, men det kan komma att bli allt vanligare, menar  Weine Josefsson.

– Det kan bli högtryckslägen i Sverige som alla tycker är underbart utom bönderna. Kanske framförallt på Gotland och Öland där man har mycket turism som tär på grundvattnet. Blir det långvarig torka måste man välja om man vill ge vattnet till jordbruk eller till turisterna.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Bättre miljö – för pollen, bakterier och kackerlackor

I och med ett varmare klimat kommer många andra insekter, skadedjur och sjukdomar kunna blomma upp även i Sverige som vi tidigare varit förskonade ifrån.

– Tyvärr är det så att vi får räkna med att många arter som vi upplever som skadedjur, och även svampsjukdomar kan komma in och etablera sig, säger Åslög Dahl, forskare inom biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Här är Sveriges giftigaste växter: "Finns i våra trädgårdar"

Redan nu märks skillnader i pollennivåerna, som ökar med den stigande värmen. Sedan mätningarna startade 1975 har växterna i Sverige börjat släppa ut pollen i genomsnitt 2-3 veckor tidigare. Det varmare klimatet kommer också att möjliggöra för ökad blomning och pollenmängd, säger hon.

Vissa smittorisker är också associerade med ökad temperatur, säger Michael Ressner, utredare på Folkhälsomyndigheten.

– Bakterier som trivs i 37 grader är ju de som också kan trivas i människokroppen, så blir det varmare klimat kommer det också finnas fler bakterier som trivs i vår kroppstemperatur.

Ressner säger att det finns en generell risk för att sjukdomar som inte är så allvarliga nu, exempelvis mässlingen och påssjuka, blir allvarligare i varmare klimat, men också att andra sjukdomar kan tränga in.

– Denguefeber, eller West nile fever som har kommit till södra Europa skulle också kunna komma upp hit. Men det är ingenting man ser i dagens läge att detta kommer hända om just 50, 100 år, det är en allmän farhåga.

Hur är det med insekter?

– Det finns ju till exempel tysk kackerlacka i Sverige, men det finns risk för att det kan komma in andra typer som kan trivas i Sverige. Kackerlackor är en ohygieniska insekter så de kan ju sprida smitta.

Att nu levande 50-åringar kommer märka av konsekvenserna av stigande temperaturer står bortom allt tvivel, men samtidigt är experterna ense om att kunskapen finns som kan hjälpa oss att hantera dem. Men det tar tid, och kostar pengar.

I november inleds årets klimatmöte i Paris, och förhoppningarna om ett nytt bindande klimatavtal som ska leda till minskade globala utsläpp är enorma.

Anna Velander Gisslén: Mjölk är farligt både för miljön och hälsan

Foto: Ingvar Svensson/TT
klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro