ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så maxar du din ledighet 2019 – då ska du ta ut semestern

Fredrik Samuelson · 9 Dec 2018
Uppdaterad 12 Dec 2018
Dags att ta fram kalendern och planera ledigheten för 2019.

Dags att ta fram kalendern och planera ledigheten för 2019. Foto: Shutterstock/Christine Olsson/TT


Vem gillar inte att vara ledig? Med rätt planering och genom att pricka in de röda dagarna i veckan kan du på ett enkelt sätt skaffa dig en lång, sammanhängande semester. Vi hjälper dig att få ut så mycket ledig tid som möjligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jobbar du vanligtvis kontorstid, måndag till fredag?

Genom att vara strategisk och planera ledigheten efter de röda dagarna i almanackan kan du ta ut långhelger och maximera ledigheten med minimalt antal semesterdagar. Så här kan du utnyttja röda dagar, helger och klämdagar på bästa sätt för att maxa dina lediga dagar.

Nyåret och trettonhelgen 2019: Ta ledigt tre dagar – få sju dagar

Nyårsafton och nyårsdagen är i år röda dagar på en måndag och tisdag. På lördagen och söndagen har du ytterligare två röda dagar på rad, Trettondagsafton och Trettondagen, så ta ledigt på onsdag, torsdag och fredag så får du sju dagar ledigt i rad.

Påsken 2019: Ta ledigt fyra dagar – få tio dagar

Skärtorsdagen är den 18 april och är halvdag för många. Sedan följer Långfredagen och tre påskdagar. Ta fyra dagar ledigt mellan 15 och 18 april eller från 23 till 26 april, och få totalt tio lediga dagar med de vanliga helgerna.

Valborg och första maj 2019: Ta ledigt två dagar – få fem dagar

Sista april, Valborgsmässoafton, är på en tisdag och är halvdag i flera kollektivavtal. Tar du ledigt den dagen och dagen innan får du fem dagar ledigt med vanlig helg och första maj. Tar du dessutom ledigt på torsdagen och fredagen får du totalt nio dagar ledigt.

Kristi himmelsfärd 2019: Ta en dag ledigt – få fyra dagar

Kristi himmelsfärdsdag infaller på torsdagen den 30 maj, vilket betyder att dagen innan är halvdag för många. Ta ledigt på fredagen så får du vara ledig i fyra hela dagar. Tar du ledigt även måndagen, tisdagen och onsdagen får du totalt nio dagars långledigt.

Nationaldagen och pingsthelgen 2019: Ta ledigt två dagar – få fem dagar

Nationaldagen den sjätte juni äger rum på en torsdag och på lördagen och söndagen kommer ytterligare två röda dagar, Pingstafton och Pingstdagen. Annandag Pingst på måndagen är dock ingen röd dag så tar du ledigt på fredagen och måndagen får du fem lediga dagar.

LÄS MER
Expert: En av tre jobbar under semestern – ”vi lider av mejlnarkomani”

Midsommar 2019: Ta ledigt en dag – få fyra dagar

Som vanligt infaller midsommarafton på en fredag, och 2019 är det den 21 juni som gäller. Dagen innan är halvdag i många kollektivavtal så tar du den dagen ledigt har du fyra dagars långhelg. Tar du dessutom ledigt måndagen, tisdagen och onsdagen så har du plötsligt nio dagars ledighet.

Alla helgons dag 2019: Ta en dag ledigt – få tre dagar

Alla helgons dag är på lördagen den 2 november så ta ledigt på fredagen så får du tre lediga dagar.

Jul och nyår 2019: Ta ledigt tre dagar – få tolv dagar

Årets jul är en riktig arbetarjul med många röda dagar. Julafton infaller på en tisdag så tar du ledigt dagen innan samt på fredagen och på måndagen den 30 december får du hela 12 dagars ledighet. Tar du dessutom ledigt torsdagen och fredagen den andra och tredje januari har du helt plötsligt 17 dagar ledigt i och med att Trettondagsafton och Trettondagen är på en söndag och måndag.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro