ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så maximerar du din elevkår 2017

My Ulvander · 1 Dec 2016
Uppdaterad 5 Dec 2016
Inled året med att planera något som kåren aldrig gjort förut. Det tipsar Oliver Björklund, operativ chef på Sveriges Elevkårer.

Inled året med att planera något som kåren aldrig gjort förut. Det tipsar Oliver Björklund, operativ chef på Sveriges Elevkårer. Foto: Jack Strömer


Elevkårerna fyller en viktig funktion för medlemmarnas och skolornas utveckling – men många missar att utnyttja dess fulla potential. Så här kan du ta din elevkår till nya höjder 2017!

klar

Artikellänk är kopierad

Elevkårernas syfte är att ge medlemmarna ett värde som den ordinarie undervisningen på skolan inte kan erbjuda, och det är upp till medlemmarna själva att påverka hur detta värde ska se ut. 

– En del kårer är väldigt bra på att anordna sociala event, medan andra fokuserar på att bedriva bildnings- eller lobbyverksamhet inom något område som eleverna bryr sig om. Allt är ju upp till medlemmarna, men många kårer fastnar tyvärr lätt i en viss typ av verksamhet som de märker att de är bra på, säger Oliver Björklund. Han är operativ chef på Sveriges Elevkårer, en branschorganisation för elevkårer på gymnasiet över hela Sverige. 

Oliver tipsar om att våga satsa på något nytt nästa år.

– Eftersom ett nytt år oftast inleds med ett styrelsemöte för elevkårerna så är årsskiftet ett jättebra tillfälle för medlemmar att efterfråga nya typer av aktiviteter från styrelsen. Och till styrelsemedlemmar skulle jag vilja säga: inled året med att planera något som kåren aldrig har gjort förut. Överraska medlemmarna och våga bedriv en ny typ av verksamhet som tilltalar fler än de ni redan når ut till i dag!

Brukar din kår oftast bara arrangera event kan det till exempel vara intressant att se om det finns ett intresse att arbeta med politiska frågor som påverkar elevernas vardag. Föreslå en debatt mellan ungdomsförbund eller att kåren ordnar en utbildning kring elevernas rättigheter och skyldigheter i skolan. Det är bra att satsa på flera olika spår, där medlemmarna kan få utlopp för olika intressen.

– Något som även skulle gynna alla elevkårer är att sträva efter ännu bättre samarbeten med skolledningen. Vi ser att de riktigt framgångsrika kårerna och skolorna är de som arbetar gemensamt för en bättre miljö för både elever och lärare. Man ska inte underskatta den effekt som en elevkår kan ha på den kommunala politiken och deras förmåga att vara med och påverka. Jag hoppas att fler vågar ge sig in i samhällsdebatter under nästa år. 

klar

Artikellänk är kopierad

My Ulvander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro