ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så minns vi 2016 – årets största nyhetshändelser

Aron Andersson · 29 Dec 2016
Uppdaterad 11 Jan 2017

Foto: TT / Montage


Hillary Clinton blev inte USA:s första kvinnliga president, Bob Dylan dissade nobelpriset och clownskräck spred sig över världen. Så minns vi tillbaka på 2016.

klar

Artikellänk är kopierad

Läs om:

Politiska kriser och oväntade valresultat

Alla pratade om…

Så kränktes svenskarna

Här slog terrorister till

Naturkatastrofer med dödlig utgång

De blev avslöjade

De lämnade oss

Och några som blev glada

Politiska kriser och oväntade valresultat

Tung kris för Miljöpartiet

Åsa Romson tvingades bort som språkrör för MP och Mehmet Kaplan avgick som bostadsminister efter avslöjande om hans närvaro på samma middag som extremistiska Grå Vargarna. Foto: TT / Montage
Åsa Romson tvingades bort som språkrör för MP och Mehmet Kaplan avgick som bostadsminister efter avslöjande om hans närvaro på samma middag som extremistiska Grå Vargarna. Foto: TT / Montage

Den största politiska krisen bland svenska partier stod MP för, när bostadsminister Mehmet Kaplan fotograferades på samma middag som högerextrema Grå vargarna. Bilden togs i juli 2015, men publicerades av svenska medier i april i år. Tillsammans med ett klipp där Kaplan jämför hur israeler agerar med hur judar behandlades i Tyskland ledde detta till ministerns avgång.

Ett antal avslöjanden senare valde partiets språkrör, Gustav Fridolin och Åsa Romson, att söka nytt förtroende från kongressen, genom att låta valberedningen öppna upp språkrörsvalet. Åsa Romson ersattes då med Isabella Lövin.

LÄS MER: Här är MP-krisen på mindre än fem minuter

Film knäckte Moderaternas kommunikationsavdelning

När Moderaternas digitala kommunikatör Delmon Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för ”hora” i ett Youtube-klipp var reaktionerna kraftiga. Avslöjandet kom mitt under en pågående diskussion om det ibland hätska tonläget bland politiker i sociala medier. Haffo fick genast lämna sina uppdrag och chefen för kommunikationsavdelningen, Per Nilsson, blev omplacerad.

LÄS MER: Kallade ministern för ”hora” – nu får moderatpolitikern sparken

Brexit

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Brittiska väljare chockade världen genom att den 23 juni rösta ”ja” till att lämna EU. Men i de sista mätningarna inför valdagen hade lämna-sidan fått ökat stöd i opinionen. Bara timmar efter att resultatet presenterats meddelade premiärminister David Cameron att han avgår.

– Britterna har sagt sitt. Jag har sagt att den här omröstningen inte skulle avgöra någon enskild politikers framtid, men jag tror att det här landet behöver ett nytt och fräscht ledarskap, sa David Cameron på en presskonferens.

Världens börser rasade efter beskedet.

LÄS MER: Statsvetarna: Därför ska du bry dig om Brexit

Donald Trump blev president

Foto: TT / Montage
Foto: TT / Montage

Även amerikanska väljare överraskade många genom att rösta fram Donald Trump som landets 45:e president. Presidentvalet var en av årets dominerande följetonger, inte minst på grund av Trumps många kontroversiella uttalanden och skandaler. Även Clinton hamnade i en del blåsväder på grund av läckt e-post.

Följetongen nådde sin kulmen den 8 november då valet avgjordes. När det stod klart att Donald Trump vunnit höll han ett segertal, medan Hillary Clinton åkte hem från valvakan och gjorde sitt första framträdande först dagen efter.

– Vi är skyldiga honom att ha ett öppet sinne och en möjlighet att styra. Jag har erbjudit honom att jobba med honom tillsammans för vårt land, sa hon i sitt tal.

LÄS MER: Det här vill Donald Trump göra som president

LÄS MER: Fyra anledningar till att jag visste att Trump skulle vinna

Alla pratade om…

Sexuella övergrepp på festivaler

I samband med Zara Larssons spelning på Bråvalla har en yngre kvinna polisanmält att hon våldtagits framför scenen. Foto: TT
I samband med Zara Larssons spelning på Bråvalla har en yngre kvinna polisanmält att hon våldtagits framför scenen. Foto: TT

Antalet anmälningar om sexuella övergrepp på festivaler ökade markant under året och flera uppmärksammade fall ledde till stor debatt i ämnet. Åtminstone en del av ökningen kan förklaras av en ökad anmälningsbenägenhet.

LÄS MER: Politiker! Här är fem sätt att motverka sexbrott

LÄS MER: Zara Larsson om den misstänkta våldtäkten: Fy fan för er killar

Clownskräck

Foto: TT
Foto: TT

En pandemi av clownattacker spred sig över världen, så även till Sverige under hösten. Men trots att människor faktiskt klädde ut sig till clowner för att sprida skräck var fenomenet också kraftigt överdrivet, och Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet fick i slutändan rätt i sin förutsägelse om att fenomenet snart skulle dö ut.

– Man sprider det för att det är kittlande. Men efter ett tag har det spridits så mycket att det inte finns något nyhetsvärde kvar, sa hon till TT.

LÄS MER: Clownryktet sprids i Sverige – är egentligen översatt inlägg från USA

”Pokémon Go”

Foto: TT
Foto: TT

Mobilspelet blev en sensation världen över och fick även svenskarna att gå man ur huse för att leta efter de små fickmonstren. Även om hajpen avtog något var spelet årets största appsuccé.

LÄS MER: Lovisa, 25, får betalt för att spela ”Pokémon Go”

Så kränktes svenskarna

Bob Dylan dissade Sverige

Foto: TT
Foto: TT

När det stod klart att Bob Dylan skulle få årets Nobelpris i litteratur avlöste kränkningarna varandra. Först kände sig det litterära Sverige kränkt. Sydsvenskans Per Svenssons kallade det för en ”trumpifiering av Nobelpriset”. Flera reagerade så starkt att de valde att kränka andra. Cissi Wallin gick till attack mot Dylanmän i Metro och DN:s Jenny Lindh förklarade att hon kunde känna den ”kollektiva orgasmen som bröt ut bland alla svenska mediemän”.

Bob Dylan i sin tur svarade med att kränka delar av Svenska akademien, genom att reagera med tystnad.

– Nä, vad ska man tänka? Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant, sa ledamoten Per Wästberg till SVT.

Svenska akademien skickade då ut ett pressmeddelande och förtydligade att detta uttalande fick stå för Per Wästberg. Till slut kränkte Bob Dylan hela svenska folket genom att inte dyka upp för att ta emot priset.

LÄS MER: Nej, Bob Dylan har inte sagt att han vägrar ta emot Nobelpriset

LÄS MER: Dylan-män, släpp guran och lär er slicka i stället

LÄS MER: Risk för köer efter broolycka

Ingen midsommar efter broolycka

Foto: TT
Foto: TT

Halv tre på morgonen rammade en lastbil Södertäljebron. Olyckan satte stopp för all trafik söderut och orsakade timslånga köer – på självaste Midsommarafton. Vissa firare satt fast i sina bilar från halv tio på morgonen till klockan fem på eftermiddagen. Andra valde att lätta upp stämningen i kön genom att framföra klassiker som ”Små grodorna” och ”Räven raskar över risen” på medhavda instrument, rapporterade TT.

LÄS MER: Fortsatt stopp på Södertäljebron

Snön ställde till det – igen

Foto: TT
Foto: TT

Det traditionsenliga snökaoset återvände i november, då mer vana invånare i landets norra delar fick tillfälle att hånfullt attackera dem på sydligare breddgrader. De kränkta stockholmarna fick dock tillfälle att ge igen när vädret i början av december orsakade totalstopp i lokaltrafiken även i Umeå.

Dåd och terrorattacker…

Lastbilsdåd i Nice

På Frankrikes nationaldag, den 14 juli, körde en lastbil rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice. Minst 84 människor dödades i terrorattacken. Den 26 juli dödades en präst i Toulouse i ett annat dåd. När flera franska städer under sommaren införde omdiskuterade förbud mot burkini hänvisade politiker till de terrorattentat som landet utsatts för.

– Vi talar inte om att förbjuda religiösa symboler på stranden … utan pråliga kläder som antyder en allians med terroriströrelser som ligger i krig med oss, sa Thierry Migoule, kommunchef i Cannes.

LÄS MER: Så fungerar förbudet mot burkini

Masskjutning i Orlando

Gayklubben Pulse i Orlando var full av gäster och anställda när en man öppnade eld strax före stängningsdags den 12 juni. 49 personer dödades och 53 skadades. Terrorgruppen IS tog på sig dådet.

LÄS MER: Massmördaren känd av FBI

Flygplatsen i Bryssel

Den 22 mars exploderade två bomber på flygplatsen Zaventem i Bryssel. En tredje explosion skedde i tunnelbanan. Totalt dog 31 person i attackerna. Islamistiska terrorrörelsen IS tog på sig dådet.

LÄS MER: Belgien sänker terrornivån

Bombdåd i Turkiet

I slutet av juli dödades dussintals i en explosion på Istanbul’s Ataturk-flygplats. I oktober exploderade två bomber riktade mot en fredlig demonstration i Ankara med ett dussintals döda.

Flera dåd i Pakistan

Den 11 november sprängdes en bomb vid en sufistisk helgedom i Baluchistan och över 50 människor dog. Två veckor tidigare utsattes en polisskola i samma provins för ett terrordåd, där 61 människor dog. I januari stormade beväpnade män ett universitet i nordvästra Pakistan och dödade minst 20 personer. I mars sprängde sig en självmordsbombare under ett påskfirande i landet. Minst 72 personer dog. Minst 70 dog i augusti då ett sjukhus attackerades.

Dödskjutning på fotoutställning

Rysslands ambassadör besöker, och talar på, en fotouställning i Turkiets huvudstad Ankara. En man, som senare identiferas som turkisk polis, men som inte är i tjänst, skjuter plötsligt ambassadören till döds. Han skjuts senare själv till döds.

LÄS MER: Rysslands ambassadör skjuten i Turkiet – det här vet vi

Lastbilsdåd i Berlin

Den 19 december kör en lastbil in i en julmarknad i centrala Berlin. Minst 12 personer dödas i terrorattacken och flera skadas allvarligt. Tidigare under dagen har lastbilen troligtvis kapats, och den polske chauffören hittas död i hytten. Ett par dagar senare sköts den misstänkta mannen till döds i Italien.

LÄS MER: Lastbilsattacken i Berlin – timme för timme

Naturkatastrofer med dödlig utgång

Orkanen Matthew

Foto: TT
Foto: TT

Orkanen Matthew gjorde kanske störst intryck under året. Även om förhandssnacket handlade mycket om hur USA skulle drabbas så var det Haiti som fick ta den största smällen. Över 1 000 personer beräknas ha omkommit i landet.

Flera jordbävningar i Italien

Under året drabbades Italien av flera jordbävningar, men den som inträffade den 24 augusti hade dödligast utgång. Värst drabbades orterna Amatrice, Accumoli och Arquata del Tronto och totalt 299 personer dog.

De blev avslöjade

Paolo Macchiarini

Foto: TT
Foto: TT

En SVT-dokumentär i tre delar satte stort fokus på kirurgen Paolo Macchiarini och hans arbete med syntetiska luftstrupar, som lett till att patienter dött. Han blev delgiven misstanke om grovt vållande till annans död, fälld för forskningsfusk och fick sparken. Macchiarini jobbade vid Karolinska universitetssjukhuset (KS) och Karolinska institutet (KI) och flera personer på ledande poster vid KI avgick efter skandalen.

LÄS MER: Regelskärpning kan följa efter Macchiarini

Panamadokumenten

Foto: TT
Foto: TT

Skatteverket beräknar att det försvinner 46 miljarder varje år för att svenska privatpersoner och bolag använder sig av skatteparadis och den stora ”Panamaläckan”, avslöjade hur den skatteflykt går till, och vilka som är inblandade, på global nivå. Islands statsminister Sigmindur Davið Gunnlaugsson, var en av de personer som pekades ut i dokumenten. Uppgifterna gjorde att han tvingades ta en timeout.

LÄS MER: Därför ska du bry dig om Panamaläckan

Kommunal

Foto: TT
Foto: TT

Avslöjandet om fackförbundet Kommunal visade på uppgifter om sexshower, spritkonsumtion, gratisboende för facktoppar och facklägenheter till makteliten, däribland utrikesminister Margot Wallström. Nästan 10 000 medlemmar lämnade förbundet och både ordföranden Annelie Nordström och kassören Anders Bergström avgick.

LÄS MER: Kommunal anmäls till Konsumentverket

De lämnade oss

2016 blev året då musiken dog, då en rad kända musiker och artister avled, vilket Metro sammanfattat i en tidigare artikel.

Men det var inte bara musikvärlden som drabbades. Här är några av de personer som dog under året.

Bodil Malmsten, författare. 5 februari.Bodil Malmsten blev 71 år gammal och dog efter en tids sjukdom. Hon fick flera priser för sitt författarskap som debuterade 1970.

Imre Kertész, författare. 31 mars.Imre Kertész blev 86 år gammal. Som 15-åring skickades han till koncentrationslägret Auschwitz och flyttades därifrån till Buchenwald. Efter ett år räddades han och flyttade tillbaka till Ungern. Han tilldelades nobelpriset i litteratur 2002.

Göran Palm, författare. 12 april.Göran Palm blev 85 år gammal. Han ses som en del av vänsterrörelsen som tog fart på 60-talet och blev mest känd för sin samhällsanalys och samhällskritik.

Muhammad Ali, boxare. 3 juni.Muhammad Ali, född Cassius Clay, blev 74 år. Räknas ofta som en av tidernas bästa boxare och främsta idrottsmän över huvud taget.

Jo Cox, brittisk politiker. 16 juni.Jo Cox blev 41 år gammal och avled på sjukhus efter att ha skjutits och knivhuggits på öppen gata. Attacken mot Labour-politikern inträffade en vecka för omröstningen kring brexit.

Martin Lundström, skidåkare. 30 juni.Martin Lundström blev 98 år gammal. Han var vid sin död Sveriges äldsta olympiska deltagare. 1950 tog han två guldmedaljer vid OS i Sankt Moritz och blev ”Guld-Martin” med hela svenska folket.

Elie Wiesel, nobelpristagare som överlevde Förintelsen. 2 juli.Elie Wiesel blev 87 år gammal. Han tilldelades Nobels fredspris 1986 för livslångt människorättsarbete. Han skrev böckerna ”Natten”, ”Gryningen” och ”Dagen” om sina upplevelser i Auschwitz.

Matilda Rapaport, svensk skidåkare. 18 juli.Matilda Rapaport blev 30 år gammal. Hon drogs med i en lavin i Farrellones i Chile och hamnade i koma. Fyra dagar senare dog hon på sjukhus i Santiago. Hon var alpin friåkare.

Thorbjörn Fälldin, tidigare statsminister. 23 juli.Thorbjörn Fälldin blev 90 år gammal. Han var partiledare för Centerpartiet 1971 till 1985 och Sveriges statsminister i två perioder, 1976–1978 och 1979–1982.

C.-H. Hermansson, tidigare partiledare Vänsterpartiet. 26 juli.Carl-Henrik Hermansson blev 98 år gammal och var partiledare för Vänsterpartiet, på den tiden VPK och SKP under de tidigaste åren, 1964–1975.

Shimon Peres, tidigare premiärminister Israel. 28 september.Shimon Peres blev 93 år gammal. Han var president i Israel 2007–2014 och innan dess hade han varit bland annat premiärminister, utrikesminister och finansminister. 1997 tilldelades han Nobels fredspris.

Michal Kováč, tidigare president Slovakien. 5 oktober.Michael Kováč blev 86 år gammal. Han var Slovakiens första president, 1993–1998 och var en av arkitekterna bakom Tjeckoslovakiens delning.

Bhumibol Adulyadej, kung av Thailand. 13 oktober.Bhumibol Adulyadej blev 88 år gammal. Världens längst regerande monark dog efter 70 år på tronen vilket ledde till landssorg i Thailand. Bhumibols son Vajiralongkorn kommer inte att krönas förrän nästa år.

Dario Fo, författare. 13 oktober.Dario Fo blev 90 år gammal. Han var mest känd som dramatiker och tilldelades Nobels litteraturpris 1997. Många av hans pjäser har spelats på Dramaten.

Fidel Castro, revolutionär och diktator. 25 november.Fidel Castro blev 90 år gammal. Efter inbördeskrig tog Castro makten över Kuba 1959, först som landets premiärminister och därefter som president fram till 2008.

John Glenn, astronaut. 8 december.John Glenn blev 95 år gammal. Han var den första amerikanen som flög i omloppsbana runt jorden, den 20 februari 1962. 1998, 77 år gammal, genomförde han en till flygning, som den äldsta människan i rymden.

Och några som blev glada

Två nya helgon

Foto: TT
Foto: TT

Moder Teresa helgonförklarades den 4 september. Men helgonförklaringen var inte helt okontroversiell. Bland annan kritiseras de mirakel hon påstås ha utfört, och hennes ställningstagande mot abort. Även hennes humanitära insats har ifrågasatts, liksom vart pengarna från alla donationer som hon mottagit egentligen tagit vägen.

Men även Sverige fick ett nytt helgon i år, då Elisabeth Hesselblad helgonförklarades den 5 juni. Senast Sverige fick ett helgon var för över 600 år sedan.

LÄS MER: Svenska Elisabeth helgonförklarad

Två prinsar

Foto: TT
Foto: TT

Den som är gammal nog minns Spin Doctors gamla 90-talshit ”Two princes”, som skulle bli ett utmärkt soundtrack till kungafamiljens årskrönika i tv. Två prinsar föddes nämligen under året, prins Oscar och prins Alexander. That’s what I said now.

LÄS MER: Debatt: Tvinga inte på Oscar ett kön – låt lillprinsen definiera sig själv i stället

LÄS MER: Första bilden på prins Alexander

Bättre skolresultat

Foto: TT
Foto: TT

Det fortsatte fuskas på högskoleprovet men årets mest efterlängtade skolnyhet, Pisaundersökningen, gav ett positivt besked. Sveriges elever hade visserligen inte nått upp till tidigare rekordnivåer, men kurvan pekar uppåt.

LÄS MER: Här är fem saker du behöver veta om Pisa-undersökningen

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro