ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket är hon värd

Carl Cato · 15 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Robyn tillsammans med ett av sina fans, kändisbloggaren Perez Hilton.

Robyn tillsammans med ett av sina fans, kändisbloggaren Perez Hilton.


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Francine Daveta / Retna Ltd
Robyn med David Letterman
Robyn med David Letterman

Framgångarna i USA tar varumärket Robyn till helt nya höjder. Drygt 30 miljoner kronor – så mycket är den svenska popstjärnans uppmärksamhet i USA värd hittills, visar Metros granskning.Robyns självbetitlade al­bum smög in på blygsamma plats 100 på albumlistan den första veckan i USA. Hon har sålt drygt 7 000 skivor – inte så mycket, men hajpen kring den svenska stjärnan är total. Hon har spelat i David Lettermans tv-show, som ses av runt fem miljoner tittare varje kväll. Den ­inflytelse­rike bloggaren Perez Hilton har hajpat henne och de amerikanska kritikerna älskar skivan.– Den publicitet Robyn har fått i USA från den 1 januari i år till och med i dag är värd ungefär 30,9 miljoner kronor, säger Anna Bylund, medieanalytiker på företaget Media Pilot.

De senaste månaderna har Robyn och hennes album, som släpptes i Sverige redan 2005, synts i inte mindre än 103 amerikanska tidningar och tidskrifter. Men det är inte tidningarna som betyder mest för hennes karriär.– Att synas i ett tv-program som David Lettermans gör att hon får ett otroligt stort genomslag, säger Anna Bylund.

Enligt Media Pilot är tv-framträdanden värda mer än tidningsartiklar och recensioner. Att avgöra hur mycket Robyn tjänar på att omnämnas på bloggar är betydligt svårare. Perez Hilton, som upprepade gånger hyllat Robyn på sin blogg, har runt tre miljoner unika besökare varje dag.

När det säljs allt färre skivor och en allt större del av artisters inkomster kommer från konserter blir rätt publicitet allt viktigare.– I längden kommer Ro­byn att tjäna mycket på det här, även räknat i reda pengar. Den här sortens uppmärksamhet lockar folk till hennes spelningar och öppnar för lukrativa sponsorkontrakt, säger Anna Bylund.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Cato
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro