ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket betalar du i skatt – egentligen

Metro-TT · 18 Okt 2012
Uppdaterad 18 Okt 2012
Så mycket betalar du i skatt – egentligen Karin Norberg, 24, och Terry Lövkvist, 22, är båda lite osäkra på hur mycket skatt de egentligen betalar. — Nej, jag kollar mest på lönebeskedet och så vet man att det är moms på det man handlar, säger Terry Lövkvist. — Skatten går till bra saker, till exempel offentlig sektor som man behöver, säger Karin Norberg.

Så mycket betalar du i skatt – egentligen Karin Norberg, 24, och Terry Lövkvist, 22, är båda lite osäkra på hur mycket skatt de egentligen betalar. — Nej, jag kollar mest på lönebeskedet och så vet man att det är moms på det man handlar, säger Terry Lövkvist. — Skatten går till bra saker, till exempel offentlig sektor som man behöver, säger Karin Norberg. Foto: Lotta Bergseth


Trodde du att ditt bidrag till skattmasen syns på lönesbeskedet? Fel – du betalar mycket mer än så, visar en under-sökning från Swedbank.

klar

Artikellänk är kopierad

En ensamstående löntagare med 25 000 kronor i lön bidrar med 17 200 kronor i skatter per månad. En tvåbarnsfamilj, med en sammanlagd bruttolön per månad på 55 000 kronor, bidrar med 38 000 kronor i skatter, enligt Swedbanks beräkningar.

Då ingår inte bara den skatt som syns på lönebeskedet i beräkningen, utan också de sociala avgifterna som betalas av arbetsgivaren samt moms och punktskatter som vi betalar på vår konsumtion.

– Skatten som syns i lönekuvertet är en sak, men räknar man in skatt på konsumtion och arbetsgivaravgiften blir skatten tre gånger så hög, säger Maria Ahrengart på Swedbank.

Under 2011 betalade svenskarna in 1 556 miljarder kronor i skatt till den offentliga sektorn.

Förutom pengarna till den egna ålderspensionen är den enskilt största posten som hushållen bidrar med via skatten den som går till landstinget och specialistläkarvården. Därefter är det närkommunens finansiering av äldreomsorg samt grundskola och förskola som utgör stora utgiftsposter.

– Mycket av det vi betalar får vi ju igen på olika sätt, säger Maria Ahrengart. 

Det mesta av våra skatter går till omfördelning av våra inkomster över livet, eller till försörjning när vi inte arbetar själva som under barndomen och ålderdomen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro