ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket dyrare är det att handla ekologiskt

Mikael Johansson · 13 Jan 2016
Uppdaterad 14 Jan 2016

Är du en av de som tycker det är dyrt att handla ekologiskt mat? Vi har undersökt exakt hur mycket mer det kostar att välja en helt ekologiskt matkasse.

klar

Artikellänk är kopierad

I videon får du en snabb genomgång på prisskillnaden mellan en ekologisk matkasse och en vanlig. Dessutom listar vi fem viktiga varor att köpa ekologiska enligt Naturskyddsföreningen. 

– Egentligen är det den oekologiska maten som är för billig och inte den ekologiska som är för dyr, säger Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen. En av anledningarna till att den ekologiska maten är dyrare är för att man inte använder kemiska produkter vid ekologisk odling vilket ofta ger en sämre skörd. Den ekologiska maten är istället odlad på naturens villkor. 

Metros undersökning visar att ägg är bland det dyraste i vår matkasse att välja ekologiskt.

– Allt foder till hönsen är ekologiskt odlat och de ekologiska hönsen måste kunna gå ut, vilket gör att man inte kan ha lika många höns, säger Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen.

Ett högre pris skrämmer dock inte kunderna. Den ekologiska försäljningen fortsätter att öka kraftigt. En rapport från Ekoweb visar en försäljningsökning på ungefär 50 procent under första halvåret 2015.

– Om alla köper liter mer ekologisk mat gör det att volymerna blir större och de blir då billigare att producera och billigare att köpa, säger Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen.

Se prisskillnaden mellan en ekologisk matkasse och en vanlig i klippet ovan. 

LÄS MER: Matpriset stiger - utom för ekomat

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro