ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket dyrare är vinet på krogen

Joel Linde · 11 Sep 2015
Uppdaterad 11 Sep 2015
Påslagen på vin är upp till 400 procent på restauranger, visar Metros undersökning.

Påslagen på vin är upp till 400 procent på restauranger, visar Metros undersökning. Foto: Montage


Metro Wkd har studerat prisskillnaderna mellan vinet du köper på Systemet och det du serveras när du går ut och äter. I genomsnitt får du mer än dubbelt så mycket för pengarna när du stannar hemma.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du inte är vinkonnässör är det svårt att veta hur mycket extra du betalar för vinet på restaurangen. Metro har därför jämfört vinpriser på åtta Stockholmskrogar för att ta reda på hur stort påslaget egentligen är. Upp till 400 procent, visar det sig.

– Ofta får man betala mer för dåliga viner. Många krogar har en löpande skala där billigare viner höjs mer medan de dyrare har ett lägre påslag. Och då gäller ju det att du som gäst har åtminstone lite koll på vad som är prisvärt och inte, säger skribenten och matentusiasten Jonas Cramby.

För den som vill hitta det mest prisvärda vinet gäller dock att skaffa sig kunskap, eller fråga.

– Ett bra tips är att helt enkelt fråga sommeliern om denne kan rekommendera några prisvärda viner på listan. Sommeliern är ju faktiskt inte där för att lura på gästen dyra viner utan för att vara till hjälp i exakt sådana här situationer, och i regel älskar de ju nyfikna, intresserade gäster.

LÄS MER: Systembolaget har lurat oss i 100 år – nu är det nog med förnedring​

Metro har slumpmässigt valt ut viner som kostade mellan 415 och 11 200 kronor på restaurangen, och 109 och 4 650 på Systembolaget, och det genomsnittliga påslaget är runt 135 procent. På restaurangen Riche är påslaget i genomsnitt 197 procent, vilket är ungefär i mitten av de jämförda restaurangerna.

– Det finns ingen anledning att ta ut högre priser än de här påslagen. Vi har en väldigt fördelaktig position när det gäller att förhandla priser eftersom vi är en stor koncern och en stor restaurang, säger restaurangchefen Maria Blom.

På Boqueria låg påslaget på de jämförda vinerna högre, i snitt 284 procent, på viner i prisklassen 490 till 945 kronor. Men det är ett rimligt påslag för den prisklassen, menar delägaren Kristofer Sandström.

– Generellt ligger det mellan 2-5 gånger dyrare, och ju dyrare vinet är desto lägre är påslaget. Vid första anblick kan man ju så klart tycka att det är dyrt, men vi ska försöka göra någon verksamhet av det också. Trycker man bara på vinet så blir det ju ett stort påslag, men det är ju väldigt mycket annat. Och kollar man generell vinstmarginal på en krog så är den väldigt liten.

LÄS MER: Så mycket dyrare har flygresan blivit – på bara 10 år

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro