ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så mycket dyrare blir flygresorna efter månadsskiftet

Filip Joelsson · 22 Mar 2018
Uppdaterad 22 Mar 2018
Från och med den 1 april blir alla avgångar från svenska flygplatser dyrare för resenärerna.

Från och med den 1 april blir alla avgångar från svenska flygplatser dyrare för resenärerna. Foto: IBL


Från och med den 1 april blir det dyrare att resa med in- och utrikesflyg som lyfter från Sverige. Den nya flygskatten blir avståndsbaserad – längre resa, mer skatt. Så här mycket dyrare blir det.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 1 april träder den nya flygskatten i kraft. En skatt som klubbats fram av regeringen i ett försök att ändra svenskarnas flygvanor, vilket i sin tur skulle kunna dra ned på de klimatpåverkande utsläppen resorna medför.

Den nya skatten blir avståndsbaserad, och gäller bara flygresor som börjar på svenska flygplatser. En inrikesresa får en fast skatteavgift på 60 kronor utöver biljettpriset. Likaså resor inom Europa. Resor till länder utanför Europa upp till 600 mil kommer att kosta 250 kronor extra, och långdistansresor till utomeuropeiska länder längre bort än 600 mil, vilket bland annat innefattar resor till populära resmål som Thailand och Kina, blir 400 kronor dyrare per biljett.

Utöver den nya flygskatten som lagstadgas av regeringen tillkommer fortfarande andra ”flygskatter” som flygbolagen själva tar ut, så som bränsletillägg och frivillig klimatkompensation.

Det finns dock länder som i viss mån kringgår den nya skatten. Resor till USA och Kanada kommer till exempel beskattas med 250 kronor i stället för 400, trots att resan överstiger 600 mil, eftersom länderna anses vara viktiga handelsförbindelser med Sverige.

Flera kritiska röster har höjts mot den nya skatten. Flygbolag som SAS och Norweigan har hotat att flytta eller helt ta bort vissa avgångar, och centerpartiet har sagt att de tänker riva upp skatten helt om de vinner valet. Kritiken handlar bland annat om att det borde satsas mer på nya bränsletyper, i stället för att beskatta resenärer.

Men en färsk sifo-undersökning visar å andra sidan att det svenska folket är helt okej med att betala lite extra för sina flygresor. 48 procent uppger att de är positiva till den nya skatten. 33 procent är negativt inställda till den, och 18 procent har ingen uppfattning, visar sifo-undersökningen, som gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet.

I samma undersökning blir det också tydligt att åsikten är olika beroende på hur man röstar. 68 procent av de rödgröna väljarna är positivt inställda till skatten, medan 39 procent av alliansväljarna är det.

pil
Flygskatten

Flygskatten införs den 1 april 2018. Avgiften blir 60 kronor för inrikesresor och resor inom Europa, 250 kronor för resor upp till 600 mil utanför Europa, samt 400 kronor för långdistansresor över 600 mil.

Barn under två år påverkas inte av skatten.

Med den nya flygskatten räknar regeringen med att minska flygutsläppen med mellan 0,5 och 2 procent. Samtidigt räknar man med ett tillskott till statskassan på 1,75 miljarder kronor per år via skatten.

Skatten finns redan i flera andra länder, så som Norge, Storbritannien och Tyskland.

Källa: Källa: Regeringen, SvD/Sifo, Skyscanner.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro