ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket dyrbar boyta lägger vi på förvaring i hemmet

Natalie Demirian · 16 Okt 2017
Uppdaterad 17 Okt 2017
Många svenskar är dåliga på att förvara.

Många svenskar är dåliga på att förvara. Foto: Shutterstock/IBL


Varannan svensk känner sig frustrerad över dålig förvaring hemma. Samtidigt är svenskarnas förvaringsutrymmen värda miljontals kronor, visar Förvaringsrapporten” från Elfa.

klar

Artikellänk är kopierad

Undersökningen från Yougov, gjord på uppdrag av Elfa, visar att svenskar som bor i lägenhet använder i genomsnitt 19 kvadratmeter av boytan till förvaring.

Motsvarande siffra för de som bor i villa är 31 kvadratmeter. Där räknar man in garderober, skåp, andra förvaringsmöbler och golvytor med löst liggande kläder och prylar.

Det innebär, enligt undersökningen, att boytan på 19,4 kvadratmeter som går till förvaring för Stockholmare i lägenhet motsvarar drygt 1,1 miljoner kronor, baserat på det genomsnittliga kvadratmeterpriset.

Motsvarande siffra för Stockholmare i villa som använder i genomsnitt 29 kvadratmeter till förvaring blir 1,3 miljoner kronor.

Samtidigt visar ”Förvaringsrapporten” att fyra av tio svenskar förvarar utanför hemmet, till exempel hos vänner, släktingar eller i hyrförråd.

– Dålig förvaring skapar lätt stress och irritation. Dessutom slukar det boyta som kan användas på betydligt bättre sätt. En smart förvaringslösning och lite bättre rutiner för att rensa och organisera är en investering, både för välmående och hem, säger Christine Dalman, förvaringsexpert hos Elfa, i ett pressmeddelande.

pil
Christine Dalmans bästa förvaringstips:

Trolla bort textiler med vacuumpåsar

”Täcken, filtar, kuddar och säsongskläder som inte används dagligen tar minimalt med plats om de packas ner i vacuumpåsar och sedan placeras på de översta hyllorna i garderoben.”

Se över dina hyllor

”Djupa hyllor skapar lätt oordning och döda ytor. Skaffa istället grundare hyllor, eller – ännu hellre – utdragbara backar som kan placeras tätt.”

Satsa på skjutdörrar

”Fundera på om det skulle vara möjligt att dela av rummet och skapa en effektiv förvarings-vägg.”

Göm bakom gardinen

”Gardinarrangemang för en hel vägg är trendigt och skapar en skön hotellkänsla.”

Förvara säsongsprylar högt

”Utnyttjar du möjligheten att förvara ända upp till taket? Glöm inte de sista 30-40 centimetrarna, där finns gott om plats för kläder och prylar du inte använder så ofta.”

Bygg förvaring under trappan

”Ta tillvara på utrymmet under trappan på bästa sätt genom platsbyggda hyllor eller traditionella väggskenor”.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro