ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket får du göra om i din hyresrätt

Linnéa Borgert · 27 Dec 2016
Uppdaterad 2 Aug 2019
Som hyresgäst har du rätt att måla om i lägenheten.

Som hyresgäst har du rätt att måla om i lägenheten. Foto: Simon Paulin / SvD / SCANPIX / Janne Danielsson


För många är det viktigt att sätta en personlig prägel på sitt hem. Men vad får du egentligen göra om du bor i en hyresrätt? Metro har frågat Hyresgästföreningens förbundsjurist.

klar

Artikellänk är kopierad

Trodde du att du bara får renovera om du bor i en bostadsrätt? Visst, du har rätt att göra betydligt mer, men det finns en hel del som även de som bor i hyresrätt kan göra. Att sätta en personlig touch på din lägenhet är generellt sett inga problem, men vid större ingrepp måste du ha tillstånd av hyresvärden.

– Du får inte ändra i planlösningen, ta bort någon vägg eller röra någon fast inredning, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Vad du än väljer att göra i din hyresrätt bör du se till att det görs på rätt sätt.

– Om det inte görs tillräckligt proffsigt, alltså fackmannamässigt, kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar, säger Susanna Skogsberg.

Väggar

Du får måla och tapetsera om väggarna i din lägenhet utan tillstånd från hyresvärden. Men det får inte vara i någon alltför avvikande färg eller mönster.

– Det ska vara så att många kan acceptera det. Det får vara modernt, men man kanske ska undvika att måla taket svart. Inga extrema färgval, säger Susanna Skogsberg.

Golv

Att lägga in en heltäckningsmatta är helt okej, men om du vill byta ut golvet eller slipa det måste du ha hyresvärdens tillstånd.

Kök

Du får byta ut vitvaror, som till exempel diskmaskin, i köket.

– Men det är bra att prata med fastighetsägaren först så att själva avloppssystemet klarar av det. Det är jätteviktigt att det görs rätt så att det inte blir några läckage, säger Susanna Skogsberg.

Du får inte montera en köksfläkt eller byta ut den befintliga eftersom ventilationen påverkar hela fastigheten. Du får heller inte riva ut den fasta köksinredningen. Däremot får du byta köksluckor på de befintliga skåpen.

– Då måste man spara de gamla och sätta tillbaka dem när man flyttar ut.

Badrum

Det är tillåtet att byta ut handfatet, installera dusch och kakla om. Men det kan bli dyrt. Blir det vattenskador kommer du att bli ersättningsskyldig.

– Jag brukar avråda från att göra för mycket i badrummet, att man byter kakel och klinkers. Det är ju våtutrymmen, vilket gör det väldigt riskabelt. Jag tycker man ska prata med hyresvärden innan, säger Susanna Skogsberg.

Balkong

– Man får pynta hur man vill med mattor, blommor och grejer. Men man får inte göra några ingrepp i fasaden som kan skada fastigheten, som till exempel sätta upp en markis. Om man vill göra det måste man prata med värden, säger Susanna Skogberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro