ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket har barnen i sparpengar

Anneli Sandberg · 14 Jan 2013
Uppdaterad 14 Jan 2013
Så mycket har barnen i sparpengar

Så mycket har barnen i sparpengar Foto: Scanpix


32 650 kronor. Så mycket har i genomsnitt varje barn i Sverige i sparat kapital. Föräldrarna hoppas att pengarna ska gå till körkort och bostad.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en färsk undersökning som Länsförsäkringar gjort sparar föräldrar i snitt 515 kronor i månaden till barnen. Det betyder att barn i genomsnitt har ett sparkapital på 32 650 kronor. 

– Det är allt fler som ser ett behov att spara till sina barn, framför allt i storstäderna där det finns bostadsbrist och man kanske måste köpa en bostad. Många föräldrar vill ge sina barn en grundplåt men det är förstås familjens ekonomi som styr hur mycket man kan spara, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank. 

I Länsförsäkringars undersökning framkommer att föräldrarna helst vill att barnens sparade pengar ska gå till bostad och körkort. Men om sparkontot står i barnets namn så är det de som bestämmer hur de vill spendera pengarna den dag de fyller 18. 

Vill man ha full kontroll får man antingen spara pengarna i eget namn, teckna en kapitalförsäkring där du bestämmer när pengarna ska utbetalas eller ange särskild förvaltning som förvaltar pengarna tills du anser att barnen ska få dem. 

– Det finns flera fördelar att spara i eget namn. Då kan man fördela pengarna jämnt på alla sina barn. Och så kan man själv avgöra när barnen får pengarna, säger Bodil Hallin. 

Bodil Hallin tipsar vidare om att göra sparandet enkelt med automatisk överföring som sköter sig själv. 

– Och så ska man tänka på att sparandet är en bonus och inget man ska känna sig tvingad att göra, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro