ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket har bostadsrättsägare tjänat på sitt boende

Jesper Lindqvist · 31 Maj 2019
Uppdaterad 31 Maj 2019
Den som köpte och sålde en bostadsrätt mellan 2008-2018 tjänade i snitt 2 200 kronor per månad på sin affär.

Den som köpte och sålde en bostadsrätt mellan 2008-2018 tjänade i snitt 2 200 kronor per månad på sin affär. Foto: Erik Johansen/Maja Suslin/TT


Om du var en av dem som köpte och sålde en bostadsrätt mellan 2008-2018 kan du skatta dig lycklig. I snitt har alla svenskar som gjorde en sådan investering tjänat 2 200 kronor per månad. "När det gäller boendet har man på de allra flesta orter 'fått betalt' för att konsumera", säger Arturo Arques på Swedbank, till Affärsvärlden.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en illa dold hemlighet att bostadsmarknaden har varit en lukrativ bransch under det senaste decenniet. Nu visar det sig dock exakt hur mycket svenskarna har tjänat på sina bostadsaffärer.

Swedbank och Sparbankerna har tagit fram siffror som visar att bostädernas värdeökning har gjort själva boendet till en vinstaffär för de allra flesta. Mellan 2008-2018 har bostadspriserna stigit med 120 procent, vilket gjorde att en person som ägde en bostad på 60 kvadratmeter under perioden i snitt tjänade 2 200 kronor per månad.

I undersökningen har Swedbank räknat på reavinsten i förhållande till den avgift och ränta som en bostadsrättsägare betalat under åren.

– Det här är ett teoretiskt resonemang, men syftet är att illustrera prisutvecklingen. Då kan man konstatera att när det gäller boendet har man på de allra flesta orter ”fått betalt” för att konsumera, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till Affärsvärlden.

Ingen vinstaffär på alla orter

Föga oväntat var boendevinsten som högst i storstäderna Stockholm och Göteborg. Där landade bostadsrättsägarnas vinst på 6 600 respektive 5 500 kronor per månad, efter skatter och avgifter.

Dock så finns det även mindre orter där bostadsmarknaden inte har varit lika gynnsam under samma period. I till exempel Lidköping, Sundsvall och Landskrona har det istället rört sig om ett underskott, där bostadrättssägarna har gått minus 500-1300 kronor varje månad.

– Men å andra sidan, att betala 1 300 kronor i månaden för sitt boende är inte så dyrt, säger Arturo Arques till Affärsvärlden.

”Finns ingen garanti”

Som Metro tidigare har rapporterat är framtiden för bostadsmarknaden dock betydligt mer oviss, med sjunkande priser under de senaste åren.

Arturo Arques på Swedbank poängterar detta, och menar att det har rört sig om en historiskt hög avkastning.

– Planera inte din ekonomi efter att bostadspriserna ska stiga på det här sättet. Det finns ingen garanti att prisutvecklingen kommer att vara lika god i framtiden, säger han till Affärsvärlden

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro