ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket har rökningen minskat – län för län

Emma Österberg · 30 Dec 2016
Uppdaterad 30 Dec 2016
Rökningen har minskat i hela landet. Sedan 2007 är det fem procent färre av befolkningen som röker på en daglig basis.

Rökningen har minskat i hela landet. Sedan 2007 är det fem procent färre av befolkningen som röker på en daglig basis. Foto: Claudio Bresciani / TT/montage


Svenskar röker allt mindre. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten sammanställt av nyhetsbyrån Siren. Det är oerhört glädjande. Särskilt eftersom rökning är förknippat med så många hälsorisker”, säger Sofia Ljungdahl, utredare på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

klar

Artikellänk är kopierad

Den länsstatistik som nyhetsbyrån Siren sammanställt bygger på svar från de senaste nationella folkhälsoenkäter som genomförts bland personer mellan 16 och 84 år.

Mest har andelen rökare minskat i Uppsala län och Västerbottens län, där endast sju procent uppger i den senaste enkäten att de röker dagligen.

Totalt sett har andelen rökare sjunkit snabbare hos kvinnor än hos män, vilket gör att manliga och kvinnliga rökare nu ligger på en jämnare nivå, enligt Sofia Ljungdahl.

– Tidigare har kvinnor rökt mer än män, säger hon till nyhetsbyrån Siren.

Flest rökare finns det på Gotland, där tolv procent svarat att de röker på en daglig basis. Det gör att de ligger något högre än genomsnittet för landet, där tio procent av befolkningen uppger att de röker dagligen.

I hela riket har rökningen minskat med fem procentenheter sedan 2007. Här är hela listan län för län:

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro