ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket har svenska folket samlat in till flyktingarna

· 8 Sep 2015
Uppdaterad 9 Sep 2015
Syriska flyktingar väntar vid en polisbuss i närheten av den grekiska byn Idomeni för att ta sig vidare över gränsen till Makedonien.

Syriska flyktingar väntar vid en polisbuss i närheten av den grekiska byn Idomeni för att ta sig vidare över gränsen till Makedonien. Foto: TT


Många har berörts av flyktingkatastrofen och många vill hjälpa till. På en vecka har miljontals kronor skickats till hjälporganisationer. Pengar som nu kommer att hjälpa familjerna på flykt genom Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

Traditionella organisationerna Röda Korset, Unicef, SOS Barnbyar och Radiohjälpen har sedan förra veckan samlat in över 40 miljoner kronor tillsammans. – Det har varit fantastiskt, vilket stort engagemang det varit. Det här är verkligen en flyktingkatastrof där själva katastrofen är i Syrien men vi berörs nu när det når Sverige och Europa, säger Karin Tengby, Röda Korset, som fått in 20 miljoner kronor.

LÄS MER: Så kan just du hjälpa till

Radiohjälpen har fått in 13 miljoner kronor via samtal, sms och även bankappen Swish. SOS Barnbyar och Unicef har i sina insamlingar fått in tre miljoner respektive 9,5 miljoner kronor.

Den stora viljan att skänka har även märkts av genom att flera privata initiativ startats runt om i landet. Ett av dem är ”Vi gör vad vi kan” som har fått ett stort genomslag, pengarna har strömmat in trots att de inte har ett 90-konto. Till deras insamling via Swish har det kommit in 8,5 miljoner kronor. 

– Vi är en nystartad organisation som precis har börjat. Vi hade inte kunnat ana att det skulle bli så mycket, vi jobbar just nu på att genomföra allt. Dels med insamlingen av kläder men även för att ordna med transporter ner till Grekland, säger Johanna Swanberg, en av initiativtagarna. 

LÄS MER:Insamlingen drog in tre miljoner på kort tid

Hur ska ni redovisa var pengarna går? – Det är enormt mycket jobb och jag förstår att man vill veta. Vi redovisar hur vi jobbar på vår Facebooksida och på hemsidan, och kommer fortsätta göra det. Det här är ett långsiktigt och strategiskt arbete, och vi kommer inte att stressa fram några beslut. Det är viktigare att vi gör rätt.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro