ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket kostar det – 15 lagbrott på cykel som kan stå dig dyrt

Karolina Skoglund · 3 Sep 2014
Uppdaterad 3 Feb 2017

Är någon av lyktorna på din cykel trasig? Eller brukar du inte ge tecken när du ska svänga? Då kan det bli dyrt. Mellan 2012 och 2013 ökade dessutom antalet som bötfälldes med 19 procent, utifrån de kategorier som BRÅ redovisar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hösten är högsäsong för cyklister. Det innebär även att det är högsäsong för böter, eftersom många cyklister, avsiktligt eller ej, inte sällan bryter mot de trafikregler som finns. Under 2013 ökade dessutom antalet personer som bötfälldes i de tre kategorier som resovisas i Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik med hela 19 procent. Kategorierna är: cyklar som saknar belysning, cyklister/mopedister som inte iakttar stopplikt och fordon (cyklar/mopeder) som kört mot rött.

Trafikpolisen Samuel Sköldö upplever själv att många missar väjningsplikten vid övergångsställen.– De bara kör. Det är riktigt illa. Och så är det många som kör mot rött ljus. Men en cykel är ingen leksak. Det är ett fordon reglerat i lagstiftningen och att man bryter mot de lagar som ger allra högst böter, vilket dessa innebär, är skrämmande, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro