ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket kostar ditt vardagsberoende

Aron Andersson · 23 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015

Foto: TT / Montage


Tacokvällar för 7 000 kronor, chips och läsk för 3 400 kronor eller kaffe för över 10 000? Ditt vardagsberoende kan bli dyrt.

klar

Artikellänk är kopierad

De små kostnaderna i vardagen kan stå dig dyrt. Metro har räknat på hur mycket vi slösar på onödigheter.

Den som har flera ”vardagsberoenden”, kan spara rätt mycket pengar på att skära ner. Om någon tickar av alla boxar, alltså äter tacos, pizza och snabbmat någon gång i månaden och gärna dricker kaffe latte till helgen och köper chips till fredagsmyset, så kan totalkostnaden landa på över 8 000 kronor om året.

För den som har ett riktigt beroende, och alltså konsumerar något av ovanstående oftare, kan kostnaden bli betydligt högre. 

– Vi brukar kalla det ekonomiska ficktjuvar. Det är lite som att ha hål i fickorna. Pengarna läcker, men vart tar de vägen, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

►LÄS MER: Så mycket kostar en kungabebis

Enligt henne hjälper det att strukturera sin vardag något bättre.

– Man får sätta lite spaning på sig själv och på sina egna dagliga vanor och kanske skriva upp alla sina inköp. Sedan kan man köra kanske två veckor och försöka avstå.

Och ett bra tips för den som lätt hittar till butikens snaskhylla är att på förväg bestämma vad som ska inhandlas.

– Handla inte hungrig, då blir man sugen på allt möjligt. Du kan göra inköpslistor när du inte är hungrig, kanske när du är hemma och mätt, säger hon till Metro.

►LÄS MER: Johanna, 42, är beroende av nässpray – så blir du botad

Räkneexempel, så dyrt är ditt vardagsberoende:

Tacofredag. 7 000 kronor om året.

Till en klassisk mysfredag finns allt du behöver samlat på matbutikens tacohylla. En kryddmix går på 10 kronor, tacosås 14 kronor, tortillabröd 17 kronor. Sedan tillkommer köttfärs och grönsaker, som kostar cirka 40 kronor för ett halvt kilo respektive 40 kronor för avokado, gurka, tomat och sallad. Den som dessutom vill ha riven ost får betala ytterligare 20 kronor för den. Total landar notan då på: 141 kronor.

För den som firar tacofredag varje fredag blir årskostnaden över 7 000 kronor. Den som nöjer sig med en kväll i månaden spenderar 1 700 kronor på tacos varje år.

Chips och läsk. 3 400 kronor om året.

En påse chips kostar 25 kronor och en läsk kostar 18 kronor. Gräddfil kostar 12 kronor och dippåsen 11 kronor. Totalt landar chipskalaset på 66 kronor.

Chips varje helg innebär alltså en årskostnad på 3 400 kronor. Chips varje månad kostar 790 kronor om året.

Kaffe. 10 400 kronor om året.

Att köpa en kaffe på väg till jobbet kostar runt 30 kronor. Om det är en kaffe latte blir det snarare 40 kronor. Det kan bli en riktigt dyr vana för den som vill ha kaffe varje morgon. 

En latte varje vardagsmorgon kostar 10 400 kronor om året, en vanlig kaffe 7 800 kronor. För den som bara unnar sig på helgen blir lattekostnaden 4 000 kronor.

Pizza. 3 600 kronor om året.

På söndagar behövs helt enkelt en pizza för att kroppen ska komma i rätt balans. Med en liten bearnaise-sås till kostar det ungefär 70 kronor, ibland mer, ibland lite mindre.

En pizza i veckan kostar 3 600 kronor om året. Om du klarar dig med en pizza i månaden räcker det med 840 kronor per år.

Snabbmat. 3 100 kronor om året.

Ett besök på McDonalds, Max, Burger King eller motsvarande kan bli räddningen en stressig dag. Men menyn kostar ungefär från 60 kronor.

En snabbmatsmeny i veckan kostar 3 100 kronor om året. Om du bara äter en gång i månaden blir kostnaden 720 kronor på ett år.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro