ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så mycket kostar ett extra val Sverige

Åsa Larsson · 3 Dec 2014
Uppdaterad 3 Dec 2014

Foto: Helena Landstedt/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Kostnaderna för ett extra val beräknas bli höga – flera hundra miljoner kronor enligt uträkningar som Dagens industri gjort.

Det är svårt att uppskatta vad ett nytt val med tillhörande valkampanjer för alla partierna skulle kosta, men det finns två konkreta punkter, skriver tidningen, som gjorde en genomgång av läget i september. Den ena är Valmyndighetens utgifter, vilka uppgick till 112 miljoner kronor för valet i höst och 70 miljoner kronor för valet till Europaparlamentet i våras.

►Fyra scenarion – det här händer i dag

Men till skillnad från valet i höst så kommer ett eventuellt extra val bara handla om riksdagen.

– Kostnaden för ett extra val går inte att säga på förhand, men man kan anta att den blir lägre än för ett val till riksdag, landsting och kommun, sade Carl-Johan Friman, presskommunikatör på Valmyndigheten, till Dagens industri.

Den andra punkten är partiernas egna kampanjer. Inför höstens val gjorde de av med sammanlagt 335 miljoner kronor. Merparten av dessa pengar kom från partistödet.

►Ödesdag för Stefan Löfven

Hur det kommer att gå den här gången är oklart och det är tomt i många av de små partiernas kassor, men den förre M-strategen Per Schlingmann tror att  "staten kommer att tilldela extra resurser till detta".

– Sedan kommer partiernas medlemmar att donera pengar. Överlag får partierna nog ihop mer än häften av kampanjbudgeten för riksdagsvalet den 14 september, sade han.

►Alliansen: Vi röstar på vår budget

– Risken är att konjunkturen går lite i stå om det blir nyval eftersom politikerna inte kan dra riktlinjer för framtiden. Tillväxten skadas då företagen väntar med investeringsbeslut och konsumenterna drar ner på sina utgifter, sade Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, till Dagens industri i september.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro